Wat te doen met kids in de nationale parken? - Nynke Oosterman

West Amerika heeft echt voor iedereen wat te bieden, maar dat je van ruige natuur moet houden en blij moet worden van buiten zijn en gave hikes maken is wel een feit. Nou is het wel heel stoer om aan touwen en klimhaken af te dalen van de Angels Landing in Zion NP, maar of dat nou met kinderen heel verantwoord is… Gelukkig zijn er tal van alternatieven.  Grand Canyon wachten op bus kl

Zion National Park

De leukste wandelingen zijn degene waar aan het eind een beloning wacht. Dat is gelijk de reden om de kids enthousiast te krijgen. Dat kan een riviertje zijn aan het eind van de trail, een leuke picknick maar ook een ijsje of wat anders lekkers. Ons mannetje was bijna drie, maar liep stukken van een kilometer of twee prima zelf. Een van de makkelijkste en gelijk ook de meest relaxte wandelingen was de Riverside Walk in Zion NP, met een verfrissend riviertje als beloning. Ruim 1,5 km langs de rivier (deels schaduw en buggy proof), kleine watervalletjes voor de verkoeling langs het pad en aan het eind lekker met je voeten in de rivier. Papa ging nog een stukje verder, al wadend door de Virgin-rivier met links en rechts de steile wanden van de steeds smaller wordende canyon. Deze hike heet The Narrows. Dat laatste kan prima als je kids iets ouders zijn. Vergeet je waterschoenen niet anders moet je deze huren. Fynn en ik bouwden ondertussen dammetjes en dobberden wat met de stroom mee in het koude water. De Riverside Walk is een van de weinige wandelingen die je kan afsluiten met een verfrissende duik. Hoewel anders doet vermoeden kan dat bij de korte maar pittige wandeling naar de Emerald Pools bijvoorbeeld niet. En dan is het wel erg warm hoor.

Bryce Canyon klBryce Canyon National Park

Hiken! Boven langs de rand van de canyon of beneden langs de voet van de hoodoos, de rode puntrotsen die Bryce zo typeren. Wij maakten een combinatie van twee bestaande wandelroutes. Afdalen deden we via Wallstreet. Dit pad naar beneden is niet altijd geopend, een van de rangers drukte ons op het hart “als je via Wallstreet kunt afdalen, altijd doen”. So we did! We zigzaggen het dal in. Ik moet eerlijk zeggen, ik daal hier inderdaad liever dan dat we via deze weg omhoog moeten klimmen. Steil is het zeker! We volgen een deel van de Navajo Trail en stappen dan over op de Queens Garden Trail. Bij Sunrise Point komen we weer bovenaan de rand van de canyon. Ineens lijken de hoodoos weer piepklein… Een leuke hike ook voor de kids, deels door naaldbos en met een aantal mooie doorkijkjes (rotsbogen). Wij hadden de rugdrager mee, want deze wandeling is iets langer en het laatste stuk is behoorlijk klimmen. Neem wat lekkers mee om te picknicken, speur naar eekhoorntjes en zorg natuurlijk voor voldoende water.

Yosemite National Park

Hier stapten wij op de fiets, Fynn achterin de trailer. We huurden deze bij het bezoekerscentrum. Goedkoop is het niet, maar je bent wel lekker mobiel en hoeft geen rekening te houden met volle, warme shuttlebussen die na een bepaalde tijd niet meer rijden. Je hebt ook weinig last van het drukke verkeer want Yosemite was een van de populairste parken. We fietsten langs bekende rotsformaties als Half Dome en El Capitan en verschillende watervallen zoals de Bridalveil Fall. Lekker afkoelen onderaan de waterval met je voeten in het water! In Yosemite viel het me voor het eerst op dat hier ook gewoon ‘dagjesmensen’ komen. Die met alles wat drijft lekker ronddobberen op de daarvoor aangegeven plekken in meertjes of de rivier. Vaak is er een klein strandje bij, dus Fynn vermaakte zich ook prima. En… We zagen zelfs een beer de weg over steken, vlak voor onze fiets langs. Spannend!

Lake Powell

Wanneer Lake Powell, op de grens van Utah en Arizona, nog niet in zicht is rijden meerdere auto’s met aanhanger en daarop een boot ons tegemoet. Dat is echt best een gek gezicht, je vraagt je echt af wat deze mensen hier in de woestijn met hun boot komen doen. Tot dus ineens Lake Powell opduikt wat trouwens ook een national park is. Het meer wordt gevormd door een immense stuwdam, indrukwekkend om overheen te rijden. Maar ook om overheen te lopen, dus parkeer je camper even bij de Glen CanyonDam. Fynn was er te klein voor, maar wat bij Lake Powell onwijs stoer is om te doen, is suppen (Stand-up-paddling) met je kids (vanaf jaar of 10). Je kunt een les volgen en peddelt vervolgens al staand op je surfboard tussen de rode rotsen door. Het is niet moeilijk, iedereen met een beetje conditie (en evenwicht) kan het. Het suppen kan overigens ook bij Antelope Canyon. Vind je het te spannend, dan kan je ook gewoon het water in bij Lake Powell Resorts & Marinas in Wahweap. Hier zit ook de national park campsite.

Grand Canyon National Park Grand Canyon eekhoorn

Voor ons het hoogtepunt van onze reis door West Amerika. Naast de rangerprogramma’s die ze in elk nationaal park aanbieden voor kids hebben wij niet echt uitgesproken activiteiten voor kinderen ontdekt. Wel zijn er enkele wandelingen met een parkranger waarin je op zoek gaat naar roofvogels of andere dieren maar een wandeling speciaal voor kinderen is er niet. Maar alleen de Grand Canyon zelf vonden wij al zo indrukwekkend. Je voelt je zo ontzettend klein als je hier met je benen over het randje hangt. Wel kunnen de kids hier heel goed wildlife spotten. Eekhoorntjes, roofvogels en reuzeherten (de zogenaamde elk) komen heel veel voor, ook gewoon langs de weg. Langs de rand van de zuidkant van de canyon loopt een uitgebreid, redelijk vlak, wandelpad welke ook erg goed te doen is met een buggy. Kidsproof dus maar hou je kids goed in de gaten. Niet overal staan hekken langs de afgrond. De shuttlebus maakt verschillende stops langs dit wandelpad en je kunt er dus voor kiezen een stuk te wandelen en vervolgens weer een langer stuk in de shuttlebus te stappen. Bij de haltes staat precies hoe lang het lopen is naar de volgende halte. Kun je dus goed inschatten of je het met je kinderen te doen vindt. Wat Fynn aan het eind van de dag het mooist vond? De eekhoorntjes…

General Sherman tree klSequoia National Park

Voor kids misschien wel het meest interessante park. Naast dat het kamperen tussen deze reuzenbomen natuurlijk al erg bijzonder is en de dennenappels soms maar liefst 30 cm groot zijn, kun je er met kids ook erg leuke wandelingen maken. De reuzenbomen, die soms wel 80 meter hoog zijn en ruim 30 meter in omtrek(!), zijn in de loop der jaren ook wel eens omgevallen. En dat maakt de wandelingen extra bijzonder. Zo is er een sequoia waar een tunnel in gemaakt is en waar je dus onderdoor kunt rijden met de auto, er is er eentje waar je helemaal doorheen kunt lopen en een sequoia waar ze vroeger echt in gewoond hebben. De leukste wandeling vonden wij die waarbij de sequoia als een soort van brug fungeert helemaal over het moeras. En wat dacht je van verstoppertje spelen. Veel sequoia’s hebben inhammen waar je jezelf met gemak helemaal in kunt verstoppen. General Sherman, De grootste boom ter wereld, moet je zeker gezien hebben. Hier leidt ook een kindvriendelijk wandelpad naar toe.

Het is een greep uit wat er allemaal te zien en te doen is in de bekendere nationale parken. Genoeg vermaak dus voor jong en oud. Ik sluit af met twee tips voor kids: Ieder park heeft een bezoekerscentrum waar je een (Engelstalig) rangerboek kunt halen voor kinderen vanaf zes jaar. Er staan opdrachten in, kleurplaten, zoekplaatjes, vragen die ze moeten beantwoorden. Erg leuk en leerzaam, ze kunnen er uren zoet mee zijn. Rangers in het bezoekerscentrum kunnen je ook adviseren welke wandelingen voor jullie gezin passend zijn en welke begeleide wandelingen er zijn.

Ook leuk: op verschillende punten in de parken (vaak aan het begin of eind van een trail) en in de bezoekerscentra zijn rangers aanwezig met speciale uitleg voor kinderen. Kijk bijvoorbeeld eens door een vergrootglas naar watervlooien uit de rivier. Of voel eens hoe de vacht van een beer aanvoelt. En hoe ziet de grote Tarantula spin die in Zion NP veel voorkomt er van dichtbij uit? Scary! In Jip en Janneke taal wordt er van alles aan de kinderen uitgelegd en er wordt alle tijd genomen voor vragen of demonstraties. En dat laatste is trouwens niet alleen voor de kinderen interessant.

Dead horse point kl