Op naar Amerika

We zijn er helemaal klaar voor, alle spullen zijn ingepakt en de koffers staan klaar. Om 12.40 uur zullen we met KLM vliegen naar Chicago. Rond half 9 rijden we thuis weg, en hebben gelukkig geen file. Als we op de luchthaven aankomen lijkt er nog niks aan de hand, we vinden al snel de juiste balie om onze bagage af te geven, inchecken heb ik gisteravond al online gedaan.


Als we aan de beurt zijn blijkt er helaas iets ‘mis’ te zijn met onze vlucht, de stewardess geeft aan dat ze bezig zijn met de configuratie van het toestel (?) en dat ze verder ook geen informatie heeft. We worden naar een andere balie gestuurd, waar wordt aangegeven dat er een nieuw toestel ingezet moet gaan worden door technische mankementen met het originele toestel. Ook word aangegeven dat er tevens hierdoor inmiddels wat vertraging is. In plaats van 12.40 uur is de geplande vertrektijd nu 14.00 uur. Hierdoor kunnen we nog niet inchecken (het is inmiddels ca. 10.15 uur) en wordt aangegeven dat we rond 11.15/11.30 uur terug moeten komen.


We lopen naar het toilet en zoeken hierna een plekje naast een stopcontact om nog even de laptop op te laden en te wachten. Om 11.15 uur staan we wederom in de rij en dit keer kunnen we onze bagage kwijt. Ook is inmiddels de gate bekend, na de paspoort controle en een rondje door de winkels lopen we naar de juiste gate. Het pre-boarden begint al snel, wat betekent dat we door de security check mogen. Opvallend is dat er deze keer niet de bekende vragen gesteld worden: ‘Waar gaat u heen?’, ‘ Heeft u zelf uw koffers ingepakt?’, ‘ Zijn de koffers constant in uw bezit geweest?’.


We moeten hierna nog een uurtje wachten en kunnen dan aan boord. Om 14.00 uur stijgen we inderdaad op, maar zoals de piloot ook zo mooi aangeeft, liever wat vertraging dan met een vliegtuig met technische mankementen de oceaan over. Doordat er nu een groter toestel is ingezet zijn er achterin het vliegtuig vele stoelen leeg. Wij zitten echter vrij vooraan in een rij van 3, met een Amerikaanse man in de stoel aan het gangpad. Gelukkig staat deze gedurende de vlucht vrij vaak op, waardoor wij hem niet hoeven lastig te vallen en ook een aantal keer de benen kunnen strekken en naar het toilet kunnen.


De vlucht duurt ca. 7,5 uur en het is en blijft toch een lange zit. Met tv series, boeken, maaltijden tussendoor en wat werk voor Arian overleven we de vlucht weer, en we landen rond 15.00 uur lokale tijd in Chicago. Het vliegtuig blijkt aan een van de voorste gates te staan, waardoor we maar drie trappen af moeten voor we bij de immigratiedienst zijn. Hier is het zo rustig dat we direct door kunnen lopen naar de balie. Ook hier zijn de vragen minimaal, wat komen we doen en hoelang zullen we blijven. Hierna de vingerafdrukken en foto’s, en de stempels worden weer in onze paspoorten gezet.


De bagage komt zo de band opgerold, echter komt er tijdens het wachten een vrouw langs met een hond, en die ruikt iets in onze rugtas. Hij zoekt naar fruit, en hier heeft inderdaad een banaan ingezeten, maar die hebben we in het vliegtuig opgegeten. Toch wordt er een notitie op ons douane formulier gemaakt, waardoor we bij het doorgaan van de douane direct naar een extra controle moeten. Hier moet alle bagage door een scanner, uiteraard is er niks te zien en we mogen zo doorlopen. Dit is bij een aantal andere reizigers wel anders, hiervan wordt de bagage opengemaakt en geheel uitgeplozen.


Door de snelheid van dit alles staan we ca. 20 minuten na het landen al buiten! We gaan op pad naar de hotel shuttles, we wachten een tiental minuten en zien alle hotel shuttle busjes langskomen, behalve die van ons, het Radisson Airport Hotel. We proberen te bellen, alleen doen onze telefoons het op de een of andere manier (nog) niet. We lopen naar binnen waar een zeer vriendelijke man achter een informatiebalie voor ons belt. Een tiental minuten later rijdt de shuttle bus voor, deze deelt het Radisson met het Best Western Airport hotel. We zijn de laatste die opgepikt worden, waardoor we met vijf minuten in het hotel zijn, het is inmiddels ca. 16.15 uur. Waren we binnen een kwartier door de immigratie en douane, het zoeken en regelen van de shuttlebus heeft bijna drie kwartier geduurd!


We krijgen een erg fijne kamer, zeer ruim met twee tweepersoonsbedden (twijfelaar formaat). De badkamer heeft alles wat we nodig hebben, al is deze wel wat aan de krappe kant. Verder ziet het er allemaal erg netjes en schoon uit. Recht naast het hotel zit een restaurant, de Longhorn Steakhouse. We frissen ons op en besluiten hier wat te gaan eten, geen verkeerde keuze. We laten het ons zeer goed smaken! Rond 19.30 uur zijn we terug op de kamer, waarna we al snel in slaap vallen.


Weer: koud! Het is zo’n 5 graden in Chicago, bewolkt en met een stevige koude wind.
Accommodatie: Raddisson Hotel Chicago O’Hare Airport
Faciliteiten: ontbijt buffet inbegrepen in onze nachtprijs, koffie zet apparaat op de kamer, Longhorn Steakhouse aan het hotel vast en op loopafstand van andere restaurants en wat winkels. Gratis shuttle bus van en naar de luchthaven.
Kosten: geboekt vanuit Nederland

Camper ophalen

We slapen lekker, ook al word ik eerst om 01.00 uur een keer wakker en ben hierna rond 05.00 uur klaarwakker. Ach, dit weten we als we naar de VS vliegen, en binnen een paar dagen zitten we meestal in het goede ritme. We blijven nog een tijdje in bed liggen, gaan douchen en aankleden en zitten rond 08.00 uur aan het ontbijt. Het ontbijtbuffet was inbegrepen, en het smaakt allemaal erg goed. Het is dan ook een zeer uitgebreid buffet met eieren, worst, spek, hash browns, pancakes maar ook verschillende soorten brood, fruit en cereals.


We gaan terug naar de kamer waar we net voor 09.00 uur gebeld worden dat onze taxi er is. Dit had ik gister bij het inchecken direct geregeld aan de receptie. We lopen naar beneden en checken uit. De taxi blijkt een gigantische SUV te zijn, we krijgen tijdens de rit het idee dat deze man als bijbaantje in zijn eigen auto als taxi fungeert. Voor we wegrijden geeft de man aan dat de rit ons US$45 zal gaan kosten. Toevallig heb ik vooraf op internet opgezocht dat de rit normaal ca. US$25 moet kosten. We gaan dan ook niet akkoord met de US$45, de man blijft een beetje hameren op het feit dat dit het minimum is. Uiteindelijk komen we uit op een prijs van US$30, meer zou ik ook echt niet betaald hebben, dan waren we uitgestapt en had het hotel maar een taxi met meter voor ons moeten bellen. Maar US$30 vinden we prima, al krijgt de man dan verder geen fooi.


Het taxi ritje naar Cruise America duurt een dikke 10 minuten, waardoor we rond 09.15 uur bij het verhuurstation uitstappen. Dit is wel een iets ander station dan we vorig jaar in San Francisco en Phoenix gezien hebben, het is namelijk een balie in een winkel, een auto parts shop. We worden echter uitermate vriendelijke geholpen door de medewerkster, die het maar druk heeft met de Cruise America en de winkel zaken (ze heeft ook daadwerkelijk twee telefoons, voor beide bedrijven een). We geven onze rijbewijzen en credit card af voor de borg, en vullen onze informatie in op het gevraagde formulier. Er komt van allerhande papierwerk langs, en uiteindelijk moeten we het huur contract ondertekenen. Ook wordt ons gevraagd of we water in de camper willen. Deze is nu nog winterized, door de slechte temperaturen in en rondom Chicago van de afgelopen weken.


Wij willen echter naar het zuiden gaan rijden, waar het beter zou moeten zijn. Samen met de medewerkster kijken we naar de weersvoorspellingen richting het zuiden, en hier zijn geen temperaturen onder het vriespunt te zien. We geven dan ook aan graag water in de camper te willen hebben, zodat we deze geheel kunnen gebruiken. We moeten hiervoor echter wel nog een formulier ondertekenen, waarop staat hoe een camper gede-winterized kan worden als dit dus niet door Cruise America bij het ophalen van de camper gedaan zou worden, en waarbij we tekenen voor de volledige verantwoordelijk voor eventuele schade door bevriezing van de leidingen.


We kopen in de bijbehorende winkel direct een flesje met spul voor in de wc. We gaan buiten wachten op de camper, het zonnetje schijnt dus ondanks dat het koud is in Chicago, is het zo lekker wachten uit de wind. Al vrij snel komt de manager aangeven dat ze er bij het vullen van de watertank zijn achter gekomen dat de toilet ‘valve’ kapot is. Dit blijkt een mankement te zijn waar vele pas onderweg achter komen, aangezien dat pas duidelijk wordt op het moment dat het toilet gebruikt wordt. Zijn wij nog even extra blij dat we hier alvast het water in de camper hebben laten doen. Hierdoor moeten we wel wat langer wachten, maar dat vinden we dan ook niet erg. Als het opgelost is, krijgen we van een andere medewerker de uitleg van de camper. Er loopt ook een andere medewerker mee die het allemaal aan het leren is, ondanks dat we dus eigenlijk al weten hoe alles in zijn werk gaat, laten we hem rustig zijn verhaal doen.


In principe gaan wij een testdrive doen, wat betekent dat we een nieuwe camper van de fabriek nabij Chicago, naar een van de verhuurlocaties gaan brengen. Bij de meeste test drives of relocations dient de camper bij de fabriek opgehaald te worden, echter brengt Cruise America de campers zelf al naar de locatie in Chicago toe. Dit scheelt een ritje van zo’n 168 mijlen blijkt, aangezien deze inmiddels op de teller staan. De schades rondom de camper zijn dan ook zo bekeken, deze zijn er namelijk nog helemaal geen. De persoonlijke inventarissen zijn, heel fijn, al in de camper gezet. Ook de doos met de camperinventaris staat al in de camper. Deze pakken we direct op het terrein uit, zodat we de doos daar achter kunnen laten. We leggen al onze eigen spulletjes in de camper en gaan hierna op pad. De koffers uitpakken doen we later wel.


Uiteindelijk rijden we om 10.30 het Cruise America terrein af. We besluiten eerst wat kilometers te gaan maken en rijden naar een Wal Mart op ongeveer een uurtje afstand. Zo zijn we in ieder geval alvast de stad uit. We halen onze nodige boodschappen en lopen rond 14.30 de winkel weer uit. We hebben voor vanavond geen campground gereserveerd. Omdat we willen proberen in de eerste twee/drie dagen zo veel mogelijk kilometers te maken, besluiten we door te rijden tot we moe zijn. Uiteindelijk rijden we rond 21.00 uur een rest area naast de snel weg op om wat te eten. Omdat we allebei toch ook wel erg moe zijn, besluiten we hier te overnachten. Dit blijkt echter geen aanrader. Ik lig toch niet geheel op mijn gemak zo langs de snelweg, en vooral het lawaai van zowel de snelweg als de vrachtwagens die op de rest area af en aan rijden maken het erg lastig om goed te kunnen slapen.


Weer: zonnig maar koud, ca. 5 graden.
Accommodatie: geen, slapen wat uurtjes op een rest area langs de snel weg.
Faciliteiten: geen, gelukkig hebben we in de camper alles bij de hand!
Kosten: $0,-


Start mijlen: 167,8 mijlen
Eind mijlen: 646 mijlen
Totaal aantal gereden mijlen en kilometers: 478,2 mijlen / 765 kilometer
Getankt: 69,096 gallon voor totaal US$236,86. We hebben getankt voor US$3,399 per gallon en US$3,479 per gallon

Rijdag

De wekker gaat om 06.00 uur, al was dit eigenlijk niet echt nodig na deze slechte nacht. We rijden om 06.30 uur de rest area af en de snelweg op. Het plan van vandaag: zo veel mogelijk kilometers maken. We zijn gister al helemaal door Illionois naar het zuiden gereden en starten onze verdere reis dan ook vanuit Missouri.


Illionois vonden we allebei vrij saai, Missouri maakt dit echter meer dan goed. Deze staat blijkt prachtig. Ook Arkansas en Oklahoma waar we hierna doorheen gaan blijken mooie staten te zijn. We genieten van de mooie uitzichten onderweg. We stoppen onderweg een aantal keren om te eten en te tanken, maar blijven verder maar door rijden.


Rond 16.00 uur pakken we de KOA gids en de KOA kaart die we van Cruise America hebben meegekregen erbij. Er zit een campground op nog ongeveer 3 uurtjes rijden. Ik ben zelf erg moe en heb gigantische hoofdpijn, maar Arian kan deze laatste drie uurtjes nog wel doorrijden. Ik bouw voor mezelf de dinnette om, zodat ik met de gordel om toch een beetje onderuit kan zitten/hangen.


Omdat we na kantoor uren pas bij de campground aan zullen komen, bel ik ze op. Het was inderdaad nodig om te reserveren, dus dat doe ik ook maar meteen. Hierna gaan we op pad, we zijn rond 19.15 uur bij de campground, de KOA in Abilene, Texas. Texas is alweer de vijfde staat deze reis waar we doorheen komen! Er hangt een formulier klaar met onze naam en de beschrijving naar ons plekje. De campground is niks bijzonders, maar meer dan prima voor deze nacht. We hebben een full hookup en er zijn voldoende faciliteiten op de campground aanwezig. We eten iets en vallen allebei al snel in slaap.


Weer: in de ochtend bewolkt en fris, vanaf het middaguur regen.
Accommodatie: KOA Abilene, Texas
Faciliteiten: we hebben een full hookup pull thru site, er zijn douches en toiletten op de campground aanwezig.
Kosten: $37,79 inclusief tax en 10% KOA korting


Start mijlen: 646 mijlen
Eind mijlen: 1320,80 mijlen
Totaal aantal gereden mijlen en kilometers: 674,80 mijlen / 1080 kilometer
Getankt: 65,986 gallon voor totaal US$227,08. We hebben getankt voor US$3,399 per gallon en US$3,49 per gallon

Afstand: 1080 km

Kilometers maken

Doordat we de afgelopen twee dagen al zoveel mijlen gemaakt hebben, kunnen we het vandaag al wat rustiger aan gaan doen. Bij het opstaan is het aardig fris in de camper, waardoor we de verwarming even laten draaien. Gelukkig is het ook snel een aangenaam temperatuurtje in de camper!


We besluiten na ons klaargemaakt te hebben, om ergens te gaan ontbijten. Het wordt de Denny’s, welke het bij ons altijd goed doet! Ook dit keer smaakt het weer heerlijk en er is Wi-Fi, dus we sturen even een berichtje naar het thuisfront. Na ons ontbijtje gaan we weer op pad, we hoeven niet zoveel mijlen meer te maken vandaag maar moeten toch nog wel een paar uurtjes rijden. Eerst willen we nog even langs de Wal Mart voor de nodige boodschappen, alleen blijkt deze verhuisd. We tikken het nieuwe adres in op de navigatie zoals deze aangegeven staat op het oude gebouw, echter blijkt er op dat adres ook geen Wal Mart of andere supermarkt te vinden zijn.


We besluiten daarom maar eerst naar onze eindbestemming van vandaag te rijden: Carlsbad in New Mexico. Zo komt het dat we een paar uurtjes later alweer de zesde staat van de reis in rijden. In Carlsbad aangekomen gaan we eerst op zoek naar een campground. Ik heb er een paar genoteerd waarvan de Carlsbad RV Park & Campground het dichtstbij onze bestemming van morgen ligt. Deze heeft gelukkig nog een plekje voor ons.


De campground is niks bijzonders, maar ook deze heeft weer goede en vooral nette en schone faciliteiten. We worden door een vriendelijke medewerkster in een golfkarretje naar onze plek gereden, fantastisch, helemaal omdat we er tevens een plattegrond bij krijgen waarop onze plek duidelijk staat aangegeven.


We besluiten direct door te gaan naar de Wal Mart, welke deze keer gelukkig wel op de juiste plek te vinden is. We doen de boodschappen, terug bij de camper eten we en spelen buiten een spelletje. Als de zon ondergaat koelt het echter erg snel af, we maken het spelletje dan ook in de camper af.


Weer: zonnig en gedurende de dag tussen de 15 graden (in de ochtend) en 23 graden (in de middag). Tijdens een groot deel van de route hebben we een erg sterke wind.
Accommodatie: Carlsbad RV Park and Campground
Faciliteiten: we hebben een full hookup pull thru site, er zijn douches en toiletten op de campground aanwezig. Er is een binnenzwembad en er is een wasserette aanwezig. Het is allemaal erg netjes!
Kosten: $39,49 inclusief tax en AAA (ANWB) korting


Start mijlen: 1320,80 mijlen
Eind mijlen: 1629,40 mijlen
Totaal aantal gereden mijlen en kilometers: 308,60 mijlen / 495 kilometer
Getankt: 44,656 gallon voor totaal US$150,-. We hebben getankt voor US$3,359 per gallon.

Afstand: 495 km

Guadalupe Mountains

Het vele kilometers maken zit erop! We hebben vooral de eerste twee dagen gigantisch veel moeten rijden, maar daar kunnen we nu van gaan genieten door het wat rustiger aan te doen. Om 07.30 uur gaat de wekker, ik ga in de camper onder de douche en Arian gebruikt de douches op de campground. Het is ook vannacht weer flink afgekoeld in de camper, waardoor we wederom de verwarming even laten draaien om het wat op te warmen.


Ook vannacht gaan er weer midden in de nacht (of in ieder geval heel erg vroeg) mensen weg van de campground, die rustig buiten vrij hard staan te praten of de camper laten draaien. Ik snap dat niet zo goed, ik zou proberen rekening te houden met mijn buren door zo zachtjes mogelijk te doen. Helaas geldt dit dus niet voor iedereen. Voor 09.00 uur zijn we op weg naar Carlsbad Caverns National Park, we zijn in een half uur in het Visitor Centre.


De weg vanaf de ingang van het Nationaal Park tot het Visitor Centre is erg mooi. We genieten van de omgeving. We kopen in het Visitor Centre kaartjes voor de tour van 10.00 uur, dit is de Kings Palace. De kaartjes hiervoor kostten US$ 8 per persoon, de entree van het Nationale Park is gratis met onze Parken Pas. We gaan met de lift naar beneden omdat we niet meer genoeg tijd hebben om via de Natural Entrance te gaan.


De tour is erg leuk! Er is ook een Self Guided Tour, waarbij je door de Big Room gaat. Hiermee kun je jezelf ca. anderhalf uur vermaken. De tour die wij doen gaat echter naar andere kamers toe, met de ranger kom je in stukken waar je zelf niet mag komen. Op een gegeven moment mogen we allemaal plaatsnemen op een muurtje, en gaat het licht uit. Wauw, nu snap ik pas wat aardedonker is! Ook wordt er gevraagd om op een gegeven moment allemaal muisstil te zijn, het doet bijna zeer aan je oren zo stil het dan is. Ja, alleen al hierom zou ik zeker een dergelijke tour aanraden!


Na de tour gaan we via de Natural Entrance naar boven. Dit blijkt een zeer pittige klim, maar wel heel leuk om te doen en te zien. Het is wel aan te raden om via de Natural Entrance naar beneden te lopen, dat is een stuk minder heftig. In de grotten zelf is het erg fris, ook al kan het buiten flink heet zijn, een vestje is zeker aan te raden.


Rond 12.15 zijn we terug bij de camper, waar we wat eten en instappen om terug te gaan naar Texas. We rijden naar Guadalupe Mountains National Park. Hier is een campground in het Nationale Park, namelijk de Pine Springs Campground. Dit is een simpele campground / parkeerplaats zonder faciliteiten. Het is een First Come First Serve Campground en je dient zelf de betaling te voldoen door middel van een enveloppen systeem. Er is wel de mogelijkheid om de camper te dumpen.


We beginnen rond 15.00 uur aan de Devills Hall Trail. Dit is een erg leuke trail, maar wel een lastig pad met veel stenen erop. Ook ga je op een gegeven moment een wash in, waar het op bepaalde stukken ook klimmen en klauteren geblazen is. We lopen de wandeling niet tot het einde, maar draaien na ca. een uurtje om. Dit is een leuke wandeling met fantastische uitzichten! Rond 17.15 uur zijn wij terug bij de camper, en in totaal zijn we twee andere mensen tegengekomen. Wat een heerlijk rustig park!


Weer: bij het opstaan maar 3 graden. Het warmt gelukkig snel op, wel een frisse wind. In de zon is het uiteindelijk tussen de 25 en 28 graden.
Accommodatie: Pine Spring Campground
Faciliteiten: er is de mogelijkheid om de camper te dumpen. Wij komen in het begin van de middag op deze First Come First Serve campground, en dan zijn er nog verschillende plekken. Ook nog een van de, in onze ogen, mooiste plekjes.
Er is geen kampvuur of bbq toegestaan op deze campground.
Kosten: $8,- welke je cash en gepast dient te betalen


Start mijlen: 1629,40 mijlen
Eind mijlen: 1695,80 mijlen
Totaal aantal gereden mijlen en kilometers: 66,40 mijlen / 106 kilometer
Getankt: we hebben vandaag niet hoeven tanken

Afstand: 106 km

Guadalupe Mountains

We hebben de wekker vanochtend op tijd gezet, we willen namelijk de Guadalupe Peak Trail gaan lopen. Dit is een wandeling van in totaal ca. 14 kilometer roundtrip, waar bij je in totaal zo’n 1000 meter in de hoogte gaat (en natuurlijk terug weer daalt). We zijn allebei nog erg moe als we wakker worden, na het vele rijden hakt het flinke lopen van gisteren er wel in. We doen rustig aan en vertrekken rond 09.00 uur.


De start van de trail is hetzelfde als gisteren, en ligt dus zo goed als naast de camper. We gaan op het pad al vrij snel links, in plaats van rechts waar we gisteren heen moesten. En dan stijgt het pad er snel en stijl. Het is een flinke klim! We (en vooral ik) moeten dan ook regelmatig even stoppen om op adem te komen en flink wat water te drinken. Het is namelijk ook nog eens goed warm! We beginnen de klim aan de kant van de berg waar de campground is, en lopen hier constant in de zon. Het voordeel is dat het zo vroeger nog wel wat frisser is, maar het warmt snel op.


Als we ongeveer halverwege zijn op de trail gaan we deze berg om, en lopen dan aan de achterkant verder. Hier staat een flinke wind die ons even afkoelt. Het is echt een zware hike naar boven, zo’n 3,5 uur later staan we aan de top. Het uitzicht vanaf hier is fan-tas-tisch. Je zou er de zware klim voor naar boven bijna door vergeten. We genieten van de geweldig mooie en verre uitzichten, een echte beloning na deze klim. We eten wat en laten wat foto’s maken door andere hikers die boven op deze top staan. Voor iedereen voelt het als een overwinning om op deze top te staan!


We beginnen ongeveer 3 kwartier later aan de terugweg. Ook deze is zeker niet makkelijk, het is vaak erg stijl met veel los zand en grote stenen. Maar ook deze uitzichten zijn natuurlijk weer net anders en blijven fantastisch. Het naar boven lopen is conditioneel gewoon erg zwaar, het naar beneden lopen voelen vooral mijn knieën en tenen. Ik ben erg blij met de wandelstokken die we gekocht hebben, op deze manier vang je toch een beetje van de klap op je knieën op. De blaren op mijn handen nemen we dan ook maar voor lief.


Als de campground weer in zicht is beginnen we aan het laatste uurtje van deze wandeling. Ik snap nu waarom ik het op dit stuk naar boven zo gigantisch zwaar had, dit is vrijwel het steilste stuk van de hike. Op weg naar boven wordt het na dit stuk gelukkig wel wat beter, maar nog steeds is het een flinke hike. We doen ca. 2 uur en drie kwartier over de terug weg en zijn 7 uur na de start weer bij de camper. Wat een fantastische wandeling en een fantastisch park! We komen op deze gehele hike ca. 15 andere mensen tegen, en dan is dit een van de populairste hikes van dit park.


Weer: in de ochtend nog fris, maar verder de hele dag warm. Felle zon en ’s middags zo’n 30 graden. Vooral op de berg een flinke wind.
Accommodatie: Pine Spring Campground
Faciliteiten: er is de mogelijkheid om de camper te dumpen. Vanmiddag is de campground helemaal vol als we terugkomen bij de camper.
Er is geen kampvuur of bbq toegestaan op deze campground.
Kosten: US$10 voor ons, het is US$8 per nacht maar we hebben helaas niet voldoende wisselgeld, dus betalen we US$10


De camper staat vandaag de hele dag op de campground, we rijden dan ook geen mijlen.

White Sands

We doen vanmorgen rustig aan. Bij het opstaan voelen we zeker onze beentjes, maar na een fijne warme douche en wat beweging gaat dat een stuk beter. We stoppen bij het Visitor Centre voor een aandenken aan onze klim. Hier blijken ze Wi-Fi te hebben dus we sturen even een berichtje naar het thuisfront. Uiteindelijk zijn we om 10.30 uur op pad naar Alamogordo, dit ligt bij White Sands National Monument in New Mexico. We verlaten Texas dan ook voor de laatste keer deze reis en gaan terug New Mexico in! Het is een rit die ons eerst naar het zuiden brengt tot zeer nabij de Mexicaanse grens, het stadje El Paso. We missen onze afslag en rijden daardoor via onze omweg langs een Applebee’s. We besluiten hier te gaan lunchen, het smaakt ons allebei prima. 


We rijden hierna door naar Alamogordo, waar we rond 15.00 uur op zoek gaan naar een campground. We vinden een plekje op de Desert Paradise RV Park, waar we zelf een plekje kiezen en betalen door middel van de Self Service Checkin/Registration. We moeten nog wat boodschappen doen en gaan op zoek naar de Wal Mart. We rijden op de locatie waar deze moet zijn volgens de navigatie, maar kunnen hem niet vinden. Uiteindelijk blijkt dat we constant links aan het zoeken waren, en de Wal Mart aan de rechterkant ligt... We doen boodschappen en rijden hierna door naar White Sands.


Dit blijkt echt super leuk te zijn! We rijden steeds verder het park in, waar op een gegeven moment de verharde weg stopt en je over een weg van het witte zand rijdt. We parkeren de camper en lopen de gigantische witten duinen. Arian vermaakt zich met springen en rennen, en we vermaken ons tot de zonsondergang rond 19.30. Deze is werkelijk schitterend, en maakt veel indruk. Deze zullen we ons nog lang herinneren, prachtig zo’n lucht afstekend tegen het witte zand. White Sands is voor ons echt een aangename verrassing.


We rijden terug naar de campground als het helemaal donker is, maar kunnen alles prima vinden.


Weer: heel de dag heerlijk, lekker warm met een zonnetje!
Accommodatie: Desert Paradise RV Park
Faciliteiten: Er is een SelfService Checkin/Registration, waarbij je door middel van contact gepast geld dient te betalen. Er zijn laundry faciliteiten en toiletten aanwezig, er is ook een club house cq gezamenlijke ruimte. De Wi-Fi werkt het beste in deze ruimte. Er zijn meer dan voldoende plekken beschikbaar, we hebben een full hookup plek. Deze campground is de dichtstbijzijnde bij White Sands.
Kosten: $25 welke je gepast en met cash dient te betalen.


Start mijlen: 1695,80 mijlen
Eind mijlen: 1930,80 mijlen
Totaal aantal gereden mijlen en kilometers: 235 mijlen / 376 kilometer
Getankt: 48,964 gallon voor totaal US$163,98. We hebben getankt voor US$3,349 per gallon.

Afstand: 376 km

Kilometers maken

Vandaag weer een dagje om wat kilometers te maken. We rijden in de richting van El Morro National Monument, waar we morgen heen willen. We zijn op tijd op de campground en besluiten hier een wasje te draaien. Terwijl de was aanstaat doen we in een soort gezamenlijke ruimte een spelletje. Hierna hangen we hier even samen op de bank voor de televisie.


Weer: fris, veel wind.
Accommodatie: Lavaland RV Park in Grants New Mexico
Faciliteiten: Er is een gezamenlijke ruimte, waar ook de kassa en check in balie is. Er zijn wasmachines en een droger. Er is nog voldoende plek, we hebben een Full Hookup Back In site. Het is geen mooie campground en er staan vooral veel vaste bewoners.
Kosten: $23 voor een back in site.


Start mijlen: 1930,80 mijlen
Eind mijlen: 2195,80 mijlen
Totaal aantal gereden mijlen en kilometers: 265 mijlen / 424 kilometer
Getankt: 27,465 gallon voor totaal US$95,-. We hebben getankt voor US$3,459 per gallon.

Afstand: 424 km

Op naar Moab

We beginnen vanmorgen onze dag met de zoektocht naar een pinautomaat. We geven deze in op de navigatie, de eerste blijkt out of order. De tweede blijkt er niet te zitten, nou dat schiet zo ook niet op! We denken vanavond op een campground te komen waar we cash moeten betalen, maar besluiten eerst toch maar door te rijden. We gaan naar de Ice Caves & Vandero Volcano. Juist, een vulkaan en een ijsgrot. De entree hiervoor blijkt aardig hoog, we moeten US$12 per persoon betalen. Het is nogal afgelegen, maar gelukkig kunnen we met de creditcard betalen.


We lopen eerst naar de vulkaan, dit is een wandeling van ca. 40 minuten roundtrip. Het is leuk om dit te zien, langs het pad naar de krater zie je exact hoe de stroom lava heeft gelopen. Als we terug bij de ingang zijn pakken we het andere pad, welke in zo’n 20 minuten roundtrip naar de ice cave gaat. Ook dit is leuk en vooral bijzonder om te zien, buiten is het een normale temperatuur, en hierbinnen is het hele jaar door een laag ijs te vinden. We lopen terug naar de camper en rijden door naar El Morro National Monument.


We beginnen in het Visitor Centre, en vragen naar de mogelijkheden. Er loopt een Inscription Trail door het kleine park langs alle inscripties. We krijgen bij het Visitor Centre een informatieboekje mee, waarin we alles over deze inscripties kunnen lezen. Dit is leuk om te lezen, en we doen dit dan ook bij een aantal inscripties, niet bij allen want dit zijn er gigantisch veel. De Inscription Trail gaat over in de Headland Trail, die we er achteraan plakken. Voor we aan deze vervolg trail beginnen kunnen we in een brievenbus onze informatieboekjes achterlaten, zodat deze weer in het Visitor Centre terecht komen. We lopen naar de top, een korte steile klim. Bovenop hebben we prachtige uitzichten! Hier zijn ook een aantal ruïnes die we bekijken. Al met al vinden we El Morro niet spectaculair, maar zeker een positieve verassing. We hebben ons goed vermaakt.


We zijn rond half 3 terug bij de camper en bespreken onze plannen. We vinden het nog te vroeg om naar de campground te gaan, deze zag er ook niet spectaculair uit en het weer is ook niet lekker genoeg om aan het zwembad te gaan hangen. Door het vele rijden de eerste dagen hebben we eigenlijk een dag ‘over’. Wat gaan we hiermee doen? We zijn vorig jaar in Moab geweest om Arches en Canyonlands te bezoeken en vonden dit fantastisch. We zijn straks ‘in de buurt’, dus de beslissing is snel gemaakt!


We besluiten vanmiddag al door te rijden naar Canyon de Chelly, om zo morgen naar Moab te kunnen gaan. Het wordt nog een flinke rit, onderweg stoppen we in een plaatsje om te tanken en geld te pinnen (want dat was nog steeds niet gelukt!). Helaas bleek in het stadje zelf een pin automaten storing te zijn, en dus ging dat pinnen niet lukken. We proberen het op een aantal plekken en rijden dan door. Gelukkig komen we onderweg nog een tankstation met ATM tegen, waar ik de losse ATM leeg pin.


Als we bij Canyon de Chelly aankomen is het inmiddels al bijna 19.00 uur. Ik heb een campground opgeschreven die bij het Nationale Monument hoort, de Cottonwood Campground. We zien deze ook liggen naast het Visitor Centre, maar kunnen niet zien hoe we er kunnen komen. De weg naar het Visitor Centre lijkt ook naar de campground te gaan, maar deze is gesloten. Omdat we het niet zeker weten besluiten we de South Rim drive te volgen. We rijden deze helemaal tot aan het einde, waar het overgaat in een onverharde weg. Hier ligt de Spider Rock Campground, deze hoort niet bij het Park maar ziet er leuk uit.


We rijden het terrein op en net als ik de self registration wil gaan doen, komt de eigenaar aanlopen. Dit is een hele lieve en vriendelijke man, die ons een plekje toewijst. Het is erg rustig op de campground, het is ook aardig fris buiten dus lekker buiten de camper zitten, zit er niet in vanavond. Sowieso wordt er koud weer aangegeven de komende nachten, we zijn benieuwd. We eten en gaan op tijd slapen.


Weer: ‘s ochtends en ‘s avonds weer aardig fris, in de middag in het zonnetje is het lekker
Accommodatie: Spider Rock Campground
Faciliteiten: geen, er staat alleen een dixie.
Kosten: $16


Start mijlen: 2195,80 mijlen
Eind mijlen: 2402,60 mijlen
Totaal aantal gereden mijlen en kilometers: 206,80 mijlen / 331 kilometer
Getankt: 21,872 gallon voor in totaal US$75,00. We hebben getankt voor US$3,429 per gallon.

Afstand: 331 km

Canyon de Chelly

We staan vanmorgen op tijd op, we hebben weer een drukke dag voor de boeg! Deze campground ligt voor een bezoek aan Canyon de Chelly echt perfect. Je begint eigenlijk aan het einde van de Rim Drive, en rijdt dus langs alle uitzichtpunten terug naar het begin van het park. Het enige punt wat nog verder ligt dan de campground is het Spider Rock Point, we besluiten hier dan ook mee te beginnen. Dit uitzichtpunt is echt super! Wat een prachtige uitzichten de canyon in, echt fantastisch. We lopen langs het pad en nemen veel foto’s, super gaaf.


Als we genoeg foto’s hebben gemaakt rijden we door naar Slide House Overlook. Wellicht omdat we het vorige uitzichtpunt zo fantastisch vonden, valt deze een beetje tegen. We vinden het uitzicht allebei niet spectaculair. Hierna rijden we door naar de White House Overlook. Vanaf hier start ook de enige wandeling die je zonder Navajo mag doen om de canyon in te gaan. Verder zijn er enkel mogelijkheden om met een tour de canyon zelf in te gaan. Wij besluiten sportief de wandeling te gaan doen. Het is lastig weer, vanochtend hadden we het erg koud bij het Spider Rock Point, nu is het in het zonnetje meteen erg warm en uit het zonnetje aardig fris. Tel daar nog een flinke wandeling bij op en de vestjes en jasjes gaan aan en uit.


De wandeling in de canyon in is in totaal ca. 2,5 mijl / 3,2 kilometer. Je loopt helemaal de canyon in, het is dan ook een erg leuke wandeling met prachtige uitzichten. We lopen natuurlijk eerst naar beneden, op de bodem van de canyon is het nog een stukje lopen tot je bij het eindpunt bent: de White House Ruin. Dit is leuk om te zien, maar door het grote hekwerk erom heen (logisch natuurlijk) misschien wat minder goed te ‘bevatten’.


De terugweg, natuurlijk dat zelfde stuk omhoog, is aardig zwaar. Maar ja, wat je omlaag loopt moet natuurlijk ook weer naar boven. Na ca. 1,5 uur zijn we terug boven, er staat ca. 2 uur voor deze wandeling. Na dit punt vinden we het mooi geweest, en stappen we wederom in de camper. We rijden het National Monument uit en gaan op pad richting Moab! Het is een erg mooie rit, maar we krijgen vrijwel elk weertype over ons heen. We zien regen, hagel, we hebben sterke rukwinden maar zien ook de zon.


In Moab is het druk, erg druk. Er wordt rondom Pasen een Jeep Safari georganiseerd, waarvoor Moab als uitvalsbasis wordt gebruikt. Er zijn zo veel Jeeps. We rijden eerst naar Canyonlands Campground midden in Moab, waar we vorig jaar ook gestaan hebben. Hoe verder we Moab in rijden, hoe drukker en drukker het wordt. Er staat ook een groot bord voor de ingang van de campground dat deze vol is. Jammer, we draaien dus weer om en besluiten het bij elke campground te gaan proberen die we tegen komen. Het is zo druk dat ik zelfs even bang ben dat we geen plekje zullen vinden. We rijden het terrein van de Moab Rim RV Campark op, en we hebben geluk. We krijgen het allerlaatste plekje! De eigenaar zegt ook dat het de komende twee weken nog zo gigantisch druk zal blijven, dus dat we echt geluk hebben met ons plekje. We reserveren nu voor een nacht, en kijken morgen weer verder.


We besluiten bij de Moab Brewery te gaan eten, hier hebben we vorig jaar ook gegeten en dat was zeer goed bevallen. We gaan er rond 7 uur heen in de hoop dat het dan al wat rustiger gaat worden. Maar helaas, we wachten zo’n drie kwartier op een tafeltje. We zitten helaas vrij vooraan nabij de deur, en elke keer als die opengaat komt er een ijskoude wind binnen. Die voelen we aan onze beentjes. Maar ook dit keer smaken de biertjes en het eten weer super lekker. We genieten er weer van. Na het eten halen we nog wat kleine boodschappen in de City Market. Bij de kassa kun je hier een Value Card krijgen, waarmee we op een aantal producten korting krijgen. We besluiten ook maar meteen te tanken zodat we dat morgen niet hoeven te doen, en krijgen bij het tankstation van de City Market ook een korting met onze Value Card. Het is maar 0,03 cent per gallon, maar toch is het weer mooi meegenomen. We rijden terug naar de campground en kruipen in ons warme bedje, het is ijskoud buiten!


Weer: ’s Ochtends erg fris, in de middag veel regen en ’s avonds koud en nat.
Accommodatie: Moab Rim Rv Campark
Faciliteiten: goede faciliteiten, er zijn douches en toiletten aanwezig
Kosten: $42,90 inclusief tax voor een Full Hookup Plekje


Start mijlen: 2402,60 mijlen
Eind mijlen: 2631,30 mijlen
Totaal aantal gereden mijlen: 228,70 mijlen
Getankt: 42,748 gallon voor in totaal US$150,00. We hebben getankt voor US$3,509 per gallon.

Afstand: 366 km

Arches National Park

Wat is het koud vanmorgen! De weer app op mijn telefoon geeft aan dat het -3 is, brrr. We hebben dan ook moeite om ons warme bed uit te komen. Gelukkig kunnen we bij de knop om de verwarming aan te zetten vanuit bed, zodat we even later in een redelijk warme camper uit bed gaan. Arian loopt meteen naar de office en reserveert nog een tweede nacht. Gelukkig is hetzelfde plekje vanavond nog beschikbaar!


We rijden naar Arches National Park en rijden direct door naar het achterste deel van het park, de Devils Garden. We rijden meteen weer de prachtige rode omgeving in, wat genieten we er weer van! We beginnen vandaag aan de trail die hier start. Vorig jaar zijn we hier tot de Landscape Arch gelopen, maar het was toen zo heet dat we niet verder zijn gegaan. Wat een verschil met vanochtend, de wind is zo koud en snijdt gigantisch in onze gezichten.


Het stuk naar de Landscape Arch is redelijk makkelijk. Dit uitzicht is weer geweldig. Vorig jaar waren we achteraf gezien niet ver genoeg doorgelopen, nu hebben we het goede uitzicht met de strakblauwe lucht op de achtergrond. Na de Landscape Arch begint de eerste echt klim, we klauteren een aantal rotsen op tot we aardig hoog zijn. Wat een adembenemende uitzichten. Sowieso zijn de besneeuwde toppen van de La Sal Mountains fantastisch en steken geweldig af tegen de rode rotsen in Arches. Het is hier een stukje hoger wel flink koud in de snijdende wind.


We lopen verder en dalen op een gegeven moment weer een stuk naar de Double O Arch. Vanaf hier begint de Primitive Trail en ook verschillende side trails naar andere Arches. We besluiten deze laatste over te slaan en gaan de Primitive Trail op. Op een aantal stukken is deze inderdaad aardig primitief en moeten we flink klimmen en klauteren om verder te komen. Op een gegeven moment is er zelfs slechts een richel langs een afgrond om verder te komen. Wij hebben er niet zo veel moeite mee, maar er loopt een wat oudere dame voor ons die het afgrijselijk vind. Haar man zit voor haar en een andere wandelaar gaat achter haar zitten, waarna ze centimeter voor centimeter over haar billen verder schuift. De primitive trail is dus zeker niet voor iedereen weggelegd. Hierna komen we op een zand pad met af en toe nog stukjes waarin we wat klimmen en dalen, en komen zo weer vlakbij de Landscape Arch uit, vanuit waar we terug lopen naar de parkeerplaats.


Zo’n drie uur later zijn we terug bij de camper, en hebben we er een dikke 10 kilometer opzitten. Bij de trailhead spreken we een Nederlands koppel die al sinds augustus 2012 met een eigen camper op pad zijn. Ze hebben al door heel Zuid Amerika gereisd en gaan nu verder door de Verenigde Staten en Canada. Wat een prachtige reis! We eten wat in de camper en gaan naar de trailhead van de Delicate Arch. Vorig jaar zijn we naar een van de uitzichtpunten gelopen, nu willen we de Arch van dichtbij gaan bekijken. De Delicate Arch is waarschijnlijk de bekendste van Utah, deze staat hier namelijk op de nummerplaten! Het is echter wel een pittige klim er naartoe, en vandaar dat we hier vorig jaar ook niet heen zijn gegaan. Nu is het een stuk beter wandelweer, en beginnen we dus aan de klim!


Vooral het eerste stuk gaat aardig stijl omhoog, en je loopt pal in de zon, er is hier nergens een stukje schaduw. Dit is ook het stuk wat je erg goed vanaf de parkeerplaats kunt zien. Hierna wordt het gelukkig een stuk vlakker, alleen het laatste stukje naar de Arch is wat steiler en ook langs een afgrond. Niet heel erg spannend, er is genoeg ruimte om bij die afgrond weg te blijven. We lopen de hoek om, en daar staat de Delicate Arch. Niet alleen de Arch, ook heel veel andere mensen. We zijn zeker niet de enige die van deze heerlijke dag gebruik hebben gemaakt om deze Arch te gaan bezoeken. Er zijn vooral erg veel Aziaten. Zo veel, dat we bijna vergeten dat we in de Verenigde Staten zijn en niet in Azië. We genieten enorm van het uitzicht op de Arch, vooral met het zonnetje erop en ook hier weer die prachtige La Sal Mountains vol met sneeuw op de achtergrond. Het is prachtig!


Arian besluit een stukje te gaan klimmen naar een ander punt, waar ook twee mensen zitten, ik blijf wachten en geniet van het uitzicht. Deze Arch is vooral ook erg populair bij zonsondergang. Dit kan ik zeker goed begrijpen, dat lijkt me namelijk fantastisch, maar als we zien hoe druk het nu al is wil ik niet weten hoe druk het is met zonsondergang! Het is dan ook teven half 5 als wij (als een van de enigen) naar beneden gaan lopen. En zoveel mensen als er al boven waren, er blijft maar een stroom naar boven gaan. We hebben genoten van het uitzicht op deze Arch van dichtbij, en zouden dit dan ook iedereen aanraden. De uitzichtpunten die beneden zijn geven zeker geen goed beeld van deze prachtige Arch. De weg naar beneden is gelukkig altijd een stukje makkelijker, en we zijn blij als we de camper weer zien.


We zijn uiteindelijk na twee uur weer terug bij de camper. We hebben de camper een beetje asociaal moeten parkeren op de hoek van een parkeerplaats, omdat er zo veel auto’s zijn die constant gebruik maken van de parkeerplaatsen speciaal voor campers. Er stond eigenlijk een grote oranje pion op het plekje waar de camper staat, maar die hebben we maar gewoon aan de kant gezet. Het liefst had ik de camper voor een paar auto’s neergezet, die op de camperplaatsen stonden. Een auto kun je al snel ergens kwijt, maar een camper is vaak toch wat lastiger. Gelukkig is dit tijdens onze camperreizen, de eerste keer dat we wat meer moeite moesten doen om hem ergens te kunnen parkeren.


We rijden tijdens de zonsondergang het park weer uit. Dit geeft fantastische kleuren op de omgeving, we genieten volop. Dit is echt een van de mooiste tijden om in dit park te zijn! We rijden weer terug naar onze campground, aan de andere kant van Moab. In Moab zit een Subway, waar we een broodje halen voor het avondeten. Het was een super mooie, maar ook zeker vermoeiende dag!


Weer: In de ochtend weer erg koud, ca. 4 graden met een ijskoude wind. ’s Middags een stuk warmer als de wind gaat liggen, ca. 18 graden.
Accommodatie: Moab Rim Rv Campark
Faciliteiten: goede faciliteiten, er zijn douches en toiletten aanwezig
Kosten: $42,90 inclusief tax voor een Full Hookup plekje


Start mijlen: 2631,30 mijlen
Eind mijlen: 2688,40 mijlen
Totaal aantal gereden mijlen en kilometers: 57,10 mijlen / 92 kilometer
Vandaag niet getankt.

Afstand: 92 km

the Needles

We willen vandaag veel doen, dus de wekker gaat op tijd. Maar oh, wat is het weer koud in de camper vanmorgen! Gelukkig wel iets warmer dan gisteren, maar toch gaat de verwarming weer aan. We maken ons klaar en rijden rond 08.00 uur de campground af, richting het zuidelijke deel van Canyonlands: the Needles. Dit deel hebben we nog niet gezien, en zijn we dus erg benieuwd naar.


We rijden eerst naar the Needles Overlook. De afslag naar dit uitzichtpunt ligt op ca. 30 minuten vanaf Moab. Maar vanaf de afslag vanaf de doorgaande weg is het nog ca. 20 minuten rijden naar het uitzichtpunt zelf. Hier gaat dus meer tijd in zitten dan we vooraf gedacht hadden. Maar het uitzicht is het meer dan waard! Het is bij dit punt ook erg rustig, er is een andere man rond aan het lopen als we er komen, en later komen er nog twee bij. We blijven hier ca. een uur om alle punten te bekijken en te genieten van het uitzicht.


Hierna rijden we door naar het ‘echte’ Needles gedeelte. Ook hier ligt het Visitor Centre erg ver vanaf de doorgaande weg, het is dan nog ca. 45 minuten rijden. In het noordelijke Island in the Sky gedeelte van Canyonlands is het toch allemaal wat compacter, houdt in the Needles rekening met lange afstanden. De route richting het Visitor Centre is wel erg mooi, op sommige punten erg smal met rotsen en bomen aan de kanten van de weg. Helaas kunnen we maar bij één uitzichtpunt stoppen, meer tijd is er niet. De uitzichtpunten hier zijn oke, maar voor een echt beeld van dit deel van Canyonlands is het maken van een (langere) wandeling zeker een aanrader. We vinden het allebei super jammer dat we niet meer tijd hebben.


Na dit uitzichtpunt rijden we op tijd richting Monument Valley. Vanaf de doorgaande weg is het nog ca. 2 uur rijden naar de Goulding’s Campground. We hebben een reservering voor de Deluxe Sunset Tour, maar we zijn hiervoor helaas precies vijf minuten te laat.. Gelukkig blijkt dit geen probleem en kunnen we ons omboeken naar de tour de volgende ochtend. Voor ons bezoek aan deze campground en Monument Valley heb ik contact gehad met de manager, waar we even kennis mee gaan maken. Goulding’s blijkt een heel ‘complex’  te zijn, met niet alleen campground en een lodge maar ook een museum, een supermarkt, etc. etc. We lopen hierna door naar het bijbehorende museum. Dit is erg leuk opgezet en ook leuk om te zien. Je krijgt veel informatie over de geschiedenis van Monument Valley, hoe het zo beroemd is geworden, maar ook over Gouldings en informatie over welke films zijn opgenomen in Monument Valley. En dat zijn er aardig veel, de meest recente The Lone Ranger met Johnny Depp.


We rijden na ons bezoekje langs de supermarkt voor wat barbecue spullen voor vanavond, en hierna door naar de campground. We hebben een fantastische plek, misschien wel de beste op deze campground. We hebben namelijk vanaf de camper uitzicht op Monument Valley. We steken de barbecue aan en genieten van het prachtige uitzicht en de veranderende kleuren. Als alles op is en het kouder begint te worden, pakken we er een deken bij en gaan heerlijk buiten zitten lezen. Dit is genieten!


Weer: In de ochtend weer frisser, maar het warmt snel op en blijft de hele dag een lekker temperatuurtje. (18-23 graden)
Accommodatie: Gouldings Campground – Monument Valley
Faciliteiten: er zijn veel en goede faciliteiten. De campground ziet er erg netjes uit en heeft goede faciliteiten. Er zijn douches, er is een binnen zwembad nabij de campground. Er is een gratis shuttle bus naar de lodge, waar het museum, een restaurant en een theater is. In het theater is elke avond een western film te zien. 
Kosten: $42,90 inclusief tax voor een Full Hookup Plek. Je krijgt AAA-korting (ANWB) of Good Sam Club korting.


Start mijlen: 2688,40 mijlen
Eind mijlen: 2963 mijlen
Totaal aantal gereden mijlen: 274,60 mijlen
Vandaag niet getankt.

Afstand: 440 km

Monument Valley

Vanmorgen gaat de wekker op tijd, we willen niet nog een keer de tour missen! Deze vertrekt om 08.45 uur vanaf de campground registration office. Omdat het uitchecken voor de camper al geweest is voor we terug zijn, moeten we de camper nu alvast van ons plekje halen. We gaan douchen, dumpen de camper en vullen het verse water bij. We rijden hierna naar de campground office, waar tegenover een grote parkeerplaats is. Hier kunnen we de camper kwijt tijdens de tour. We halen binnen het bewijs op dat we mee mogen met deze tour, en vertrekken ook rond 08.45 bij de campground.


Op aanraden van onze guide, gaan we vooraan aan de linkerzijde zitten (achter de bestuurders stoel). We zijn bij de campground dan ook nog de enige en kunnen dus overal gaan zitten. We rijden hierna eerst door naar de lodge, waar we meer mensen op gaan halen. Uiteindelijk zitten we met 12 personen in de tour auto. We stoppen eerst bij een traditioneel Navajo huisje, welke bij Gouldings staat. Hier laten ze zien hoe de traditionele kleden geweefd worden. Hierna rijden we Monument Valley zelf in. Helaas blijft het gedurende onze hele tour bewolkt, maar we krijgen door deze tour wel een super goed beeld van Monument Valley. De Valley Drive mag je zelf ook met een eigen voertuig op gaan, maar dit is met een camper zeker niet aan te raden. De weg is heel erg slecht. Met een 4WD auto is het eventueel nog mogelijk, maar met de camper zou ik er zeker niet aan beginnen. Gelukkig zijn tours als deze dan de uitkomst!


Met deze tours komen we ook op verschillende plekken waar je zelf met je eigen voertuig niet kunt komen, wat natuurlijk nog extra leuk is. De gids geeft ons erg veel informatie over de verschillende rotsen, en wat je er in kunt zien. Hierbij hebben Arian en ik allebei nog wel eens moeite om het ook daadwerkelijk te zien, maar aan de reacties om ons heen te horen hebben anderen daar geen last van. Hij vertelt ook veel over de geschiedenis van de Navajo en we stoppen op verschillende mooie plekjes met leuke uitzichtpunten. Zelf vind ik het wel heel jammer dat het de hele tour bewolkt blijft, omdat ik voor mijn gevoel minder dat WOW-effect heb. Daarbij werkt de temperatuur ook niet echt mee, we hebben het erg koud achterin de open bak van de auto! Desalniettemin is dit een erg leuke en interessante tour, waarbij je een heel goed beeld krijgt van Monument Valley en veel leert over de Navajo.


Om 12.30 zijn we weer terug bij de camper en gaan we op pad naar Page / Lake Powell. We rijden door naar Wahweap RV Park, hier hebben we vorig jaar ook gestaan en toen waren we erg blij met ons plekje. Bij de voorbereidingen heb ik geprobeerd een plekje te reserveren, echter lukte dit op dat moment niet op de website. Ik had bedacht om dan een keer te bellen, maar dit is er elke keer bij ingeschoten. Gelukkig zijn we nog op tijd, de office is nog open. Ik vraag naar een plekje zonder hookup, en deze zijn nog voldoende beschikbaar!


We vinden dit een erg mooie campground, maar vinden allebei de plek met een full hookup erg duur ($48 per nacht). De kosten voor een plek zonder hookup zijn de helft, waardoor we nu twee nachten op deze campground kunnen staan voor de kosten van een nacht met een full hookup. Daarbij zijn de faciliteiten op de campground erg goed (er is een dump en bijvul station, er zijn stopcontacten nabij de wasserette aanwezig), dat we gemakkelijk twee nachtjes zonder kunnen. Na betaald te hebben rijden we even naar ons plekje, maar besluiten eerst door te rijden naar de Wal Mart. We dienen hoognodig weer wat boodschappen te doen, en met dit heerlijke weer hebben we zin om te barbecueën. Terug op de campground steken we die dan ook snel aan, en genieten van een heerlijke avond!


Weer: In de ochtend is het koud achter in de tour auto, ’s middags wordt het erg lekker en bij Page / Lake Powell is het heerlijk weer!
Tour: De Monument Valley Deluxe Tour via Goulding’s Campground van 3,5 uur. De kosten hiervoor zijn US$66,- per persoon exclusief verkoopbelasting.


Accommodatie: Wahweap RV Park
Faciliteiten: er zijn goede faciliteiten op deze campground. Er is keuze uit een plek met een Full Hookup, of zonder hookup. Er is ook een algemeen dump en bijvul station voor de plekjes zonder hookup. Er is een klein winkeltje, douches en toiletten en er is een wasserette (alleen met kwartjes te betalen).
Kosten: $24 exclusief tax voor een plek zonder Hookup. 


Start mijlen: 2963 mijlen
Eind mijlen: 3111 mijlen
Totaal aantal gereden mijlen en kilometers: 148 mijlen / 237 kilometer
Getankt: 42,868 gallon voor totaal US$150,00. We hebben getankt voor US$3,499 per gallon.

Afstand: 237 km

Colorado River Discovery

Vandaag hebben we een leuke dag voor de boeg! We hebben een tour geboekt bij de Colorado River Discovery. Afgelopen jaar stonden we bij Horseshoe Bend van het uitzicht te genieten, en zagen we onder in de rivier allemaal blauwe bootjes voorbij komen. Ik dacht toen: dat wil ik ook! Bij het plannen van deze reis, heb ik dan ook een dagje Page gepland om deze tour te kunnen gaan doen.


We hebben gekozen voor de Half Day Rafting Trip. Deze vertrekt in de maand april elke dag om 11.00 uur. In de zomer maanden gaan er twee, een in de ochtend en een in de middag. Er wordt gevraagd om een half uur van te voren aanwezig te zijn. Alleen: het is hier zo verwarrend met de tijdzones! Page zit in een bepaalde tijdzone, en als we naar de campground rijden, dan raakt onze telefoon in de war en deze denkt in een andere tijdzone te zitten. Wij snappen er in ieder geval helemaal niks meer van, en willen zeker niet te laat zijn voor de tour. Zo komt het dat we niet om 10.30 uur, maar al om 09.30 uur bij het hoofdkantoor van de tour staan. Toch een uur te vroeg.. Maar, geen probleem! We hadden express nog niet ontbeten, met de gedachte dat als we wel op tijd waren we snel nog iets konden eten. Nu dat niet zo is, lopen we naar de Starbucks die een paar meter verderop zit. Hier halen we een lekkere koffie en bij de supermarkt een lekker broodje. We eten dit op in de camper en het uur is zo voorbij.


We melden ons bij de locatie, waar al een groep mensen buiten is verzameld. We moeten binnen nog even de River Use Fee betalen, en gaan dit eerst doen. Ook kunnen we hier verschillende plastic zakjes krijgen. Het is namelijk niet toegestaan om je eigen (dichte) tassen mee te nemen, maar alle spullen in plastic tasjes. Rond 11.00 uur komt de eerste bus aan, we zijn met een grote groep dus moet het opgedeeld worden in twee bussen. Wij besluiten te wachten op de tweede bus, die er zo aan komt. Helaas blijkt dit iets langer te duren, en komt deze bus pas rond 11.30. Gelukkig kunnen we daardoor in de tussentijd binnen nog wel een pet voor Arian kopen, want die zal met deze zon zeker nodig zijn op het water.


Zodra de bus er is stappen we allemaal snel in en kunnen op pad. We blijken net buiten Page door een tunnel te moeten die ons naar de onderkant van de Glen Canyon Dam leidt. Hier kan maar een voertuig tegelijk doorheen, daardoor had onze bus vertraging. Als we uit de bus stappen zijn we recht onder de Glen Canyon Dam. Voor onze ‘veiligheid’  moeten we allemaal een helm op. Deze mag 300 meter verder meteen weer af… Helaas blijkt dat we hier nog een keer moeten wachten, nog niet alle rafts zijn terug. Een van de guides staat hier met ons mee te wachten, en probeert ons wat te vermaken. Arian krijgt nog echte dinosaurus sporen te zien. Gelukkig is het lekker weer en zijn de rafts er zo.


We worden verdeeld in twee groepen en wij zitten met zo’n 10 andere mensen op een raft. We hebben ons plekje snel gevonden, op de buitenste rand van de raft. We starten recht onder de Glen Canyon Dam, wat een fantastisch uitzicht zo van beneden. Wat een gigantische dam! De raft kan op de heen route zich mee laten varen op de stroming, waardoor de motor een aantal keren uit kan en we heerlijk over het water dobberen. De omgeving is fantastisch! De rivier loopt tussen de twee hoog uitstekende rotswanden, die steeds hoger worden hoe verder we de rivier op varen. Onze gids verteld onderweg leuk over verschillende weetjes en wat we allemaal tegenkomen. Dit met een zonnetje op ons gezicht en onze dag is goed!


Het is de bedoeling om onderweg te stoppen op een stukje strand, waar we even kunnen relaxen en wat kunnen eten. Als we er langs varen, blijken er al 5 rafts te liggen en dat is het maximum. We gaan dan ook eerst nog wat verder de rivier op, wat de bedoeling was om na de lunch stop te doen. Ook dit is weer prachtig en ik vind het jammer als we om moeten draaien. Inmiddels is het een stukje rustiger op het strandje en kunnen ook wij aanmeren. We lopen naar de toiletten en Arian loopt nog mee naar een stuk waar inscripties te zien zijn. Ik wacht heerlijk op het strand in een stukje schaduw (het enige stukje schaduw) welke ik gevonden heb. We eten onze meegebrachte bagels, waarna we weer de boot opgaan en terug richting de dam zullen varen. Omdat we nu tegen de stroming in moeten, gaat de motor aan en gaan we een stuk sneller. We hebben een wat nieuwe gids, en die blijkt op een gegeven moment niet helemaal goed te zien hoe hij moet varen. Het gevolg: wij krijgen een gigantische golf water over ons heen. Tot op ons ondergoed zijn we nat! Gelukkig is dit voor ons echt niet erg, het is heerlijk weer en in de zon en de wind van het varen zijn we alweer droog voor we de raft af moeten.


Als we van de raft af komen mogen we voor de 300 meter weer een veiligheidshelm op doen, en staat de bus al op ons te wachten. Deze brengt ons weer snel terug en daar staat de camper op ons te wachten. We hebben echt een super leuke dag gehad! Deze tour is zeker een aanrader, vooral met dit fijne weer is het heerlijk om op het water te zijn. We rijden terug naar de campground, waar ik besluit om eerst een wasje te gaan doen. Als ik buiten zit te wachten raak ik aan de praat met een Nederlands stel, die ook de Cruise America relocation aan het doen zijn, en dit bij Travelhome geboekt hebben! Het wordt een erg gezellig gesprek waarin we onze ervaringen uitwisselen. Zij zijn via Yellowstone gereden en hebben gigantisch veel sneeuw gezien. Dan hebben wij toch maar geluk gehad met onze route en het weer! Arian komt niet veel later kijken waar ik blijf, omdat het toch wel wat langer duurde dan hij had gedacht. We lopen met onze schone was terug naar de camper en steken hier de barbecue aan. We genieten wederom een avond van deze fantastische campground en het heerlijke weer!


Weer: Super! We hebben de hele dag heerlijk weer met een fijn zonnetje. 
Tour: De Half Day Rafting Tour bij Colorado River Discovery. De kosten zijn US$85 per volwassene en US$75 per kind, exclusief US$6 river use fee per persoon. 


Accommodatie: Wahweap RV Park
Faciliteiten: er zijn goede faciliteiten op deze campground. Er is keuze uit een plek met een Full Hookup, of zonder hookup. Er is ook een algemeen dump en bijvul station voor de plekjes zonder hookup. Er is een klein winkeltje, douches en toiletten en er is een wasserette (alleen met kwartjes te betalen).
Kosten: $24 exclusief tax voor een plek zonder Hookup. 


Start mijlen: 3111 mijlen
Eind mijlen: 3126,4 mijlen
Totaal aantal gereden mijlen en kilometers: 15,4 mijlen / 25 kilometer
We hebben vandaag niet getankt.

Afstand: 25 km

Page

Vandaag hebben we een heerlijk rustig dagje. We hoeven vandaag niks, alleen een campground in Kanab zoeken voor vanavond! We staan dan ook wat later op en lezen heerlijk een boekje buiten de camper terwijl we ontbijten. Rond een uur of 11 gaan we toch maar even kijken wat de check out tijd is, en dat is 11.00 uur. Duidelijk, we pakken snel alles in en gaan op pad. We rijden eerst langs het dump/bijvul station en zorgen dat de camper er weer voor een aantal dagen tegen kan. We weten niet op wat voor campground we vanavond staan en dan is dat wel fijn. We besluiten om bij Denny’s te gaan lunchen, en zoeken deze in Page op. Normaal genieten we altijd gigantisch van de Denny’s, maar helaas valt deze heel erg tegen. Erg langzaam en ongeïnteresseerd personeel, en ook onze hamburgers vallen helaas tegen. We eten het op, maar zijn dan ook snel weg. Omdat we het zo lekker rustig aan hebben gedaan vandaag, is het inmiddels al 15.00 uur. We beginnen dan ook aan de rit naar Kanab, wat gelukkig niet zo heel ver is. We rijden naar de eerste campground die ik heb opgeschreven, Kanab RV Corral. Deze blijkt nog een plekje voor ons te hebben en deze reserveren we dan ook voor vanavond. We doen ook hier lekker rustig aan, eten een lekkere salade, lezen een boekje en gaan op tijd naar bed. Morgen moeten we vroeg op!


Weer: Het is vandaag een stuk frisser en aardig bewolkt de hele dag. Toch nog een lekkere temperatuur van 18-20 graden.


Accommodatie: Kanab RV Corral
Faciliteiten: er zijn goede faciliteiten op deze campground. Er zijn douches, er is een zwembad en er is een wasserette. Ze bieden AAA (ANWB) en Good Sam Club korting. 
Kosten: $29 exclusief tax voor een plek met een Full Hookup.  


Start mijlen: 3126,40 mijlen
Eind mijlen: 3205,70 mijlen
Totaal aantal gereden mijlen en kilometers: 79,30 mijlen / 127 kilometer
We hebben vandaag niet getankt.

Afstand: 127 km

White Pocket Tour

Vanmorgen gaat de wekker erg vroeg. We hebben vandaag weer een hele leuke dag voor de boeg! We hebben namelijk een tour geboekt bij Dreamland Safari Tours, de White Pocket Tour.


Dreamland Safari Tours zit in Kanab, en biedt vele verschillende tours aan. De White Pocket ligt in Vermillion Cliffs, een gebied tussen Kanab en Page in. Hier zijn enkel onverharde wegen, en vooral verder het gebied in is het enkel mogelijk hier te rijden met een 4WD. In ieder geval zeker niet met een camper! Omdat ik erg benieuwd ben naar dit gebied, hebben we deze tour geboekt. We moeten vanmorgen al om 07.00 uur bij het kantoor van Dreamland zijn in Kanab, en staan dus vroeg op. Het kantoor is gelukkig maar op zo’n 5 minuten rijden van onze campground, ideaal gelegen dus.


Als we hier aankomen is Seth, onze guide van vandaag, de ‘truck’ al aan het inladen. Het is een gezellige, praatgrage man, dus dat beloofd een gezellige dag te worden! We parkeren de camper op de parkeerplaats naast het kantoor en gaan hierna op pad. Er gaan nog twee anderen mee, die we op moeten halen net voorbij de ingang naar Vermillion Cliffs. Dit blijken een Amerikaanse man en een Russische vrouw te zijn. Deze laatste woont al jaren in Amerika, maar heeft nog een heftig accent. Af en toe moeilijk te verstaan dus, maar ook dit zijn leuke mensen.


Het is vanaf Kanab al een uurtje rijden richting onze ontmoeting parkeerplaats, hierna rijden we dus de onverharde wegen op richting White Pocket. Eerst komen we langs de parkeerplaats voor The Wave. Hier hadden we ook heel graag heen gewild, maar er worden elke dag slechts 20 mensen toegelaten. Dit gaat via een loting systeem, waarbij 10 permits vooraf via een online loting worden weggegeven, en 10 de dag van te voren op een kantoor. Dit blijkt een heel bijzonder gebied, en blijft dan ook op de verlanglijst staan! Nadat we deze parkeerplaats gepasseerd zijn wordt de weg slechter en slechter. We zijn gigantisch blij met de 4WD waar we in zitten, en ook zeker met de goede en ervaren chauffeur / onze tour guide. Vlak voor White Pocket wordt de weg nog wat slechter, en het verbaasd ons dan ook heel erg als we een normale personen auto tegenkomen. Die zal het niet gaan halen, en moet zeker een keer omgaan draaien. Je wilt hier niet vast komen te zitten!


Op de parkeerplaats van White Pocket staan nog 3 andere voertuigen, dus het is erg rustig. Een aantal mensen heeft hier overnacht, zeggen een aantal tentjes bij de auto’s ons. We pakken onze spullen en camera’s en gaan op pad. En wat is dit een fantastisch gebied! Er was ons al verteld dat je je op de maan waant, nou dat is zeker zo. De omgeving en de structuur van de rotsen is hier zo prachtig mooi en heel apart, dit zullen we niet snel nog een keer ergens zien. White Pocket is een relatief klein gebied, maar ik kan wel foto’s blijven maken. Het is hier zo fantastisch mooi. We krijgen van Seth de tijd om op ons gemak rond te kijken en foto’s te maken. Helaas hebben onze mede passagiers het allemaal wat sneller gezien dan wij, ik kan hier wel uren rondlopen en foto’s maken. We bekijken het hele gebied en Seth verteld leuk over de omgeving. Ook zien we verschillende gigantische cactussen, super leuk om te zien. We genieten volop. We lopen met gemak zo’n drie uur rond in dit gebied.


Als we bij de truck terug komen gaat Seth de lunch voorbereiden, en hebben we 20 minuten om even rond te kijken. Wij weten het meteen: we lopen terug richting het begin stuk. Arian gaat op wat rotsen klimmen, ik vind voor mezelf een mooi plekje waar ik gigantisch van de omgeving geniet. We lopen hierna terug naar de truck en krijgen een hele lekkere en uitgebreide lunch. Ik heb een salade besteld en Arian een sandwich en er is meer dan genoeg (veel te veel) voor deze vijf personen. Het smaakt in ieder geval super! Na deze lekkere lunch beginnen we aan de terugtocht. Het duurt toch zeker wel een dik uur om Vermillion Cliffs uit te rijden, en hierna nog een goed uur om terug in Kanab te komen. Vooral de weg door Vermillion Cliffs is erg hobbelig en af en toe moeten we ons goed vasthouden. Halverwege de tocht om Vermillion Cliffs uit te komen begint het hard te regenen, wat een geluk dat we deze bui niet over ons heen gehad hebben! De andere twee hebben hun auto aan het einde van de onverharde weg laten staan, zij gaan er dan ook hier uit. Wij rijden met Seth mee terug naar kantoor en stappen hier over in de camper. Het is inmiddels 16.00 uur en we hebben er een flinke dag op zitten!


We hebben voor vannacht een plekje gereserveerd op de campground van Coral Pink Sand Dunes State Park, en rijden hier dan ook heen. Het is nog ongeveer 45 minuten rijden vanaf Kanab. Gelukkig hebben we een plekje gereserveerd, want de campground is helemaal vol. Het is ook maar een kleine campground, maar wat een super leuke! Het zijn hele mooie en ruime plekken, en de omgeving is prachtig. We installeren de camper (er zijn geen aansluitingen bij de plekken) en lopen richting de Sand Dunes. Hier gaat de zon net onder, wat prachtige kleuren geeft op de duinen. We lopen er ook een stuk in en gaan hier op een leuk plekje zitten om van de veranderende kleuren te genieten. Er rijden in dit park veel ATV’s en dergelijke rond, hier is het park ook eigenlijk wel op ingesteld. Als de zon onder is lopen we terug naar de camper. Dit is een leuk State Park, maar we vinden vooral de campground echt fantastisch. We maken wat te eten klaar en liggen vroeg in bed, een hele leuke maar zeker ook vermoeiende dag zit er weer op!


Weer: Het is een fijn temperatuurtje vandaag, tijdens de wandeling in White Pocket is het in de zon erg heet, als die weg is wordt het fris (vooral door de wind). We krijgen een bui over ons heen en de rest van de dag is het goed. 18-25 graden.

Tour: De White Pocket Tour bij Dreamland Safari Tours. De kosten zijn US$175 per volwassene en US$87,50 per kind. De tour duurt gemiddeld 9 uur en lunch is inbegrepen.


Accommodatie: Coral Pink Sand Dunes State Park Campground
Faciliteiten: er zijn geen hookups op de plekken aanwezig. De campground beschikt over nette en schone douches en toiletten, en heeft een algemeen dump en bijvul station.
Kosten: $24 voor een plek zonder hook-up. Dit is inclusief de entree kosten van het State Park.
Start mijlen: 3205,70 mijlen
Eind mijlen: 3226,30 mijlen
Totaal aantal gereden mijlen en kilometers: 20,60 mijlen / 33 kilometer
We hebben vandaag niet getankt.

Afstand: 33 km

Zion National Park

Vandaag gaan we naar een van onze favorieten: Zion National Park! We hebben maar een korte rit voor de boeg, en doen vanmorgen rustig aan. We ontbijten heerlijk buiten bij de camper en genieten nog even van deze mooie omgeving. We stoppen op weg naar de uitgang van de campground nog even om de camper te dumpen. Op naar Zion!


Op een gegeven moment komen we bij een tankstation, waar we onze gastank bij willen vullen. We vragen het hier na, maar dit tankstation kan het niet. De buurman (en concurrent) echter wel. We steken dus de weg over, en het ziet er hier ineens wel heel bekend uit. Blijkt dat we hier vorig jaar op weg van Zion naar Bryce ook onze gastank hebben bijgevuld! Wat een toeval! En wat het misschien nog wel leuker maakt, is dat we vorig jaar ook bij de buurman (en dus concurrent) hadden gevraagd of we daar LPG konden tanken en doorgestuurd werden. We laten de gas tank volgooien en besluiten hier ook direct maar even de benzine tank vol te gooien. Hierna gaan we verder op pad, al snel komen we bij de ingang van Zion. We kopen hier een pas om de tunnel door te kunnen, we betalen hier US$15 voor.


Bij aankomst voor de tunnel ligt de start van een hike die ik graag wil doen: Canyon Overlook Trail. Maar helaas, ook dit jaar heb ik weer pech en kunnen we met geen mogelijkheid de camper parkeren. We stoppen bij de ranger aan de ingang van de tunnel. Deze moet afgezet worden, omdat we met de camper in het midden van beide rijbanen moeten rijden. De laatste in de rij die doorgelaten wordt vanaf de andere kant krijgt een stok mee. Als deze is afgegeven aan de ranger mogen we gaan rijden, met een lange sliert auto’s achter ons aan. Dit systeem werkt perfect.


Als we uit de tunnel komen zijn we in de prachtige omgeving van Zion National Park. We genieten er weer van en rijden direct door naar de campground: Watchman. Ook deze heb ik vooraf gereserveerd en is helemaal vol voor campers. Ik heb tijdig gereserveerd en dat loont: we hebben een van de mooiste plekjes! Een ranger die later langs komt lopen is het hier helemaal mee eens, onze en die van de buurman vindt zij de mooiste plekjes in het hele park. Het enige nadeel, we liggen zo ver als het maar kan vanaf het Visitor Centre. Het is dan ook een dik kwartier lopen voor we bij het Visitor Centre en de Shuttle Bus Stop zijn. Maar dit vinden wij geen probleem, deze prachtige plek is dit meer dan waard. We staan overigens op plek 56 in de B loop – nummer 55 wordt door de ranger aangewezen als de andere mooiste plek.


We installeren de camper (er is een elektriciteitsaansluiting) en genieten hierna van deze prachtige plek. Arian gaat aan het water liggen en ik ga buiten de camper een boekje lezen. Het is dan ook gigantisch heet, maar dit is genieten. Na een paar uurtjes relaxen besluiten we nog een kortere hike te gaan doen, de Watchman Trail. De start hiervan is bij het Visitor Centre, dus kunnen we er lopend heen. We beginnen aan de wandeling en al snel loopt hij aardig stijl omhoog. We lopen ook pal in de zon, maar stappen goed door. Het is een relatief korte wandeling, na ongeveer 2 kilometer zijn we bij het uitzichtpunt. En deze is ook erg leuk! Je kijkt de canyon in en onder ons ligt de campground. Erg leuk om te zien! We genieten van het uitzicht en beginnen hierna aan de twee kilometer terug. Deze is relatief gezien een stuk makkelijker, want deze loopt alleen naar beneden. De ondergrond is op sommige stukken wel erg slecht, vele uitstekende punten, waar mijn schoenzolen af en toe net iets te dun voor zijn. Als we terug beneden zijn beginnen we aan de Pa’Rus Trail, de start hiervan ligt naast die van de Watchman Trail. We lopen hier een stuk en komen eerst langs de South Campground. We hebben echter al snel in de gaten dat deze trail niet aan ons besteed is. Het is een geheel plat en geasfalteerd pad, en lijkt vooral leuk om bijvoorbeeld met de fiets te doen. Ook is deze goed te doen met bijvoorbeeld een rolstoel of kinderwagen. We lopen nog een stukje verder maar besluiten om te draaien en niet de hele 5,5 kilometer te gaan lopen. We vinden het mooi geweest voor vandaag en gaan heerlijk barbecueën bij de camper. We genieten van de prachtige kleuren van de ondergaande zon op de rotsen om ons heen.


Weer: Heet! De hele dag tussen de 25 en 30 graden. ’s Avonds na zonsondergang koelt het af.
Accommodatie: Watchman Campground in Zion National Park
Faciliteiten: elke plek heeft een elektriciteitsaansluiting. Er is een dump en bijvul station en er zijn toiletten op verschillende plaatsen op de campground.
Kosten: onze plek was US$20 per nacht, er zijn ook plekken van US$16 per nacht
Start mijlen: 3226,30 mijlen
Eind mijlen: 3265,70 mijlen
Totaal aantal gereden mijlen en kilometers: 39,40 mijlen / 63 kilometer
Getankt: 36,893 gallon voor totaal US$129,09. We hebben getankt voor US$3,499 per gallon.

Afstand: 63 km

Zion National Park

Vandaag gaan we een van de langste hikes doen in Zion National Park: naar Observation Point! We willen op tijd beginnen en gaan dan ook al vroeg ons bed uit. We maken ons klaar en lopen naar het Visitor Centre vanuit waar we de shuttle bus moeten nemen. Deze rijdt helaas net voor onze neus weg, maar gelukkig komt tien minuten later de volgende alweer voorrijden. We rijden langs verschillende stops over de Canyon Drive. We genieten van de prachtige omgeving en blijven zitten tot de Weeping Rock stop. Hier begint onze wandeling!


Het begint al meteen goed: we gaan via vele switchbacks erg stijl omhoog. Het is al meteen een flinke klim! We zijn gelukkig vroeg begonnen, waardoor dit stuk van de trail nog in de schaduw ligt. Dit is ook zeker aan te raden, want op zo’n hete dag als vandaag zou dit stuk in de zon bijna niet te doen zijn. Na deze switchbacks wordt het even een stuk vlakker en lopen we door een soort canyon heen. Hier is ook een mini slot canyon. Hij doet ons denken aan Antelope Canyon, maar dan veel kleiner en met een laag water erin. Toch een mooi stukje om te zien! Hierna begint het pad wederom een stuk steiler te worden, en dat blijft het ongeveer doen tot aan het uitzichtpunt.


Hier ligt ook een groot deel van het pad in de zon, waardoor het af en toe aardig warm is. Gelukkig zijn we hierop voorbereid en hebben we meer dan genoeg water bij. Na ook hier weer vele switchbacks wordt het pad weer een stuk vlakker en zien we het uitzichtpunt liggen: nog maar een klein stukje. Het uiteindelijke uitzicht doet de klim van een dikke 6 kilometer zojuist bijna vergeten, het is hier fantastisch mooi. Wat een geweldig uitzicht! We kijken ook op Angels Landing en ondanks dat dit ook een aardige klim is, lijkt deze vanaf hier een stuk lager. We genieten een tijd van het uitzicht en eten wat, voor we aan de afdaling beginnen. Deze is natuurlijk conditioneel een stuk makkelijker, maar oh wat hebben mijn knieën het zwaar. Die voelen de vele lange wandelingen van de afgelopen weken wel.


Ook op de terugweg komen we weer langs de ‘afslag’, waar nog een korte trail loopt naar de Hidden Canyon. Arian besluit met de camera en een flesje water ook nog deze kant op te gaan lopen, ik loop alvast rustig aan verder naar beneden. Bij de shuttle busstop zoek ik een fijn bankje en zit hier op Arian te wachten die ook niet veel later volgt. Het was een leuke extra trail voor hem, maar wel wat minder leuk dan de trail en het uitzicht die we net gehad hebben. Als Arian terug is moeten we een paar minuten wachten op de shuttle bus, maar deze komt gelukkig snel. De bus is gelukkig vrij rustig waardoor we lekker kunnen zitten. We lopen vanaf het Visitor Centre terug naar ons plekje, en komen hier de rest van de dag niet meer weg. We relaxen bij het water, lezen een boekje en barbecueën ’s avonds wederom heerlijk terwijl we genieten van de omgeving.


Weer: Heet! De hele dag tussen de 25 en 30 graden. ’s Avonds na zonsondergang koelt het af.
Accommodatie: Watchman Campground in Zion National Park
Faciliteiten: elke plek heeft een elektriciteitsaansluiting. Er is een dump en bijvul station en er zijn toiletten op verschillende plaatsen op de campground.
Kosten: onze plek was US$20 per nacht, er zijn ook plekken van US$16 per nacht
Start mijlen: 3265,70 mijlen
Eind mijlen: 3265,70 mijlen
Totaal aantal gereden mijlen en kilometers: we hebben vandaag niet gereden.
We hebben vandaag niet getankt.

Op naar Las Vegas!

Ondanks dat we het allebei erg jammer vinden om Zion National Park te verlaten, hebben we super veel zin in onze volgende bestemming: Las Vegas! We rijden vanmorgen op tijd weg uit Zion, omdat we via Valley of Fire State Park naar Las Vegas willen rijden. Deze ligt ‘op de route’ en kunnen we dan niet missen!


We rijden eerst Springdale in, waar we nog wat kleine boodschappen doen. Hierna gaan we op pad naar Valley of Fire! Dit is een State Park, en heeft vanaf de kant waar wij er in rijden geen officiële ingang. We dienen vanaf deze kant zelf te stoppen bij een informatiebord, om hier te betalen voor de entree. De kosten zijn US$10 voor de entree. We hebben dit niet contant op zak, maar kunnen gelukkig wel wisselen bij een andere toerist die er toevallig ook staat. We doen de US$10 in een envelopje en scheuren een deel af die we voor in de camper leggen.


We rijden het park in en slaan bij het Visitor Centre de weg af om echt het park in te rijden. Deze omgeving is fantastisch, de kleuren zijn hier prachtig. Bijna niet te bevatten, zo rood! We stoppen bij verschillende punten en Arian maakt een aantal wandelingen. Ik voel helaas mijn heup na de wandeling van gisteren en besluit het rustig aan te doen vandaag. Maar ook zo vanuit de camper krijg ik een goed beeld van dit park en geniet van de fantastische kleuren.


Na ons korte bezoek rijden we naar Las Vegas. Uiteindelijk rijden we rond 15.00 uur de parkeerplaats achter het Bally’s op. Dit is een grote parkeerplaats en perfect gelegen om de camper te parkeren. Links van het Bally’s (gezien als je naar het Bally’s kijkt en met je rug naar het Bellagio staat) rijdt je de straat in. Na onder de rails van de monorail door gereden te zijn, kun je rechtsaf een parkeerplaats op. Hier even goed opletten, want campers (grotere voertuigen) mogen enkel na een bepaalde streep geparkeerd worden. Deze streep is zeer onduidelijk te zien, maar verstandig om even op te letten.


We lopen met vijf minuten het hotel in, waarna we natuurlijk nog heel het hotel en casino door moeten om bij de lobby te komen. Maar geen probleem: we zijn in Vegas! Als we in de rij staan om in te checken blijken onze telefoons nog in de camper te liggen. Ik blijf dan ook in de rij staan en Arian loopt terug om deze te halen. Tegen de tijd dat hij terug is, ben ik aan het inchecken. We hebben gekozen voor een Jubilee Premier room in het Bally’s. Dit is een aparte toren (wel vast aan het hotel) die recent gerenoveerd is. Daarnaast hebben de Premier Rooms uitzicht op de Strip. Onze kamer is fantastisch! Erg ruim en super mooi. We kijken vanuit ons raam op de Eiffel Toren van het Paris hotel en kunnen zelfs het Luxor zien liggen. Als we helemaal links in het hoekje van het raam gaan staan, dan kunnen we zelfs de Bellagio fonteinen zien. Wat een fantastisch uitzicht. We frissen ons op en gaan dan op pad.


We gaan vanavond naar de Cirque du Soleil show in het New York New York hotel, en hier moeten we onze kaartjes voor 16.00 uur op gaan halen. We lopen de Strip op naar het New York New York hotel, en genieten ervan om weer in Las Vegas te zijn! We halen onze kaartjes op en lopen rustig terug naar ons hotel. Hier gaan we douchen en even relaxen, om hierna weer op Las Vegas ontdekkingstocht te gaan. We zijn hier inmiddels een aantal keer geweest, maar hebben nog steeds niet alles gezien en vinden dit ook gewoon een fantastische stad.


We bekijken de hotels en eten in het New York New York bij een Japans restaurant. Ik kies voor de sushi en Arian voor een gerecht met rijst en kip. Het smaakt super! Om 22.00 uur begint de Cirque du Soleil show. We hebben super goede plekken en genieten van de show. Als de show afgelopen is lopen we terug naar ons hotel, we zijn allebei erg moe en het is opvallend hoe rustig het is op de Strip. We gaan naar onze fijne hotelkamer en slapen heerlijk in het fijne bed!


Weer: Het is heet vandaag. Rond de 30 graden de hele dag.  
Show: Zumanity van Cirque du Soleil in het New York New York hotel. Kosten zijn tussen de US$75 en US$140 per persoon voor een kaartje.


Accommodatie: Bally’s Hotel in Las Vegas
Kosten: gemiddeld €60,- per nacht, geboekt vanuit Nederland
Start mijlen: 3265,70 mijlen
Eind mijlen: 3448,70 mijlen
Totaal aantal gereden mijlen en kilometers: 223 mijlen / 357 kilometer
We hebben vandaag niet getankt.

Afstand: 357 km

Las Vegas

Vandaag hebben we een hele dag in Las Vegas! We beginnen deze dan ook met lekker uitslapen, heerlijk! We maken er een heel fijn dagje van. We ontdekken verschillende hotels en kijken ook bij Linq: een nieuw deel van Las Vegas. Hier staat ook een gigantisch reuzenrad, erg leuk om te zien. Hij is aardig prijzig, en we gaan er dan ook niet in. We gaan heerlijk lunchen bij Burgr van Gordon Ramsey, dit is in het Planet Hollywood. We eten hier echt heerlijke hamburgers, zeker een aanrader! Op een gegeven moment ga ik shoppen in de Forever 21 in de Fashion Show Mall, en Arian besluit in het Treasure Island te gaan gokken en een biertje drinken. ’s Avonds gaan we bij het buffet van het Planet Hollywood eten. Hier staat een gigantisch lange rij, we wachten bijna een uur voor we een tafeltje hebben. Geen probleem, na de hamburger van vanmiddag zitten we nog aardig vol en hoe later het wordt, hoe meer honger we krijgen. Het is een heerlijk buffet en omdat we er onbeperkt drinken bij aangeschaft hebben, genieten we van een lekker glaasje champagne. We genieten nog een keer van de fonteinenshow van het Bellagio en gaan terug naar de hotelkamer: we hebben weer een super leuke dag gehad in Las Vegas!


Weer: Het is vandaag een stuk frisser: er staat een harde wind. Het is tussen de 20 en 25 graden.   
Accommodatie: Bally’s Hotel in Las Vegas
Kosten: gemiddeld €60,- per nacht, geboekt vanuit Nederland
Start mijlen: 3448,70 mijlen
Eind mijlen: 3448,70 mijlen
Totaal aantal gereden mijlen en kilometers: we hebben vandaag niet gereden.
We hebben vandaag niet getankt.

Laatste dagje in de camper

Vandaag gaan we weer op pad, ons laatste dagje in de camper. We gaan naar Los Angeles, en besluiten zo laat mogelijk te gaan rijden. Zo komen we in ieder geval niet in de avond spits in Los Angeles terecht. We beginnen onze dag met het inpakken van alle spullen, we checken uit door middel van het achterlaten van de sleutels in een brievenbus, en brengen alle spullen naar de camper.


We gaan eerst naar het Bellagio en gaan hier nog een gokje wagen en rondkijken in dit prachtige hotel. Dit is zeker een van de mooiste hotels! We hebben nog een voucher van het New York New York hotel, en die blijk je alleen daar in te kunnen wisselen. Ik blijf bij de fonteinen van het Bellagio wachten, en Arian loopt hierheen om deze voucher in te wisselen. Als hij terugkomt begint net de show, dus daar wachten we natuurlijk even op. Heel toepasselijk speelt het volkslied van Amerika en het lied ‘Time to say goodbye’. Dan is het inderdaad voor ons ook tijd om afscheid te nemen van Las Vegas, maar we rijden eerst nog langs het ‘Welcome to Fabulous Las Vegas Sign’. Deze foto hebben we inmiddels tijdens elk bezoek gemaakt, dus deze mag deze keer ook niet missen. Een aantal auto’s zijn zo vriendelijk om op de (kleine) parkeerplaats plek voor ons te maken. Er staat een lange rij en er staat een man die iedereen helpt met het maken van foto’s. Dit doet hij gewoon zelf, maar krijgt hiervoor natuurlijk graag een fooi. Wij zijn erg blij met onze foto’s en geven dan ook een fooi. Het is toch het leukste om er samen op te staan!


We rijden hierna naar de In ’n Out voor een heerlijke hamburger en beginnen hierna aan de (lange) trip. We rijden rond 16.30 uur Las Vegas uit. We besluiten in een keer door te rijden naar Los Angeles, met onderweg alleen een aantal stops om te tanken en om te wisselen van bestuurder. We kunnen goed doorrijden, en rijden rond 21.30 uur het terrein van Golden Shore RV Resort in Long Beach op. We hebben hier vanuit Las Vegas gereserveerd voor vannacht, dit is maar goed ook want we moeten een code hebben om het terrein op te rijden. Er is wel een medewerkster aanwezig, en die begeleidt ons naar onze plek.


Hierna beginnen we met het opruimen van de camper. Alles moet natuurlijk opgeruimd en ingepakt worden. Ik ben hier druk mee bezig en Arian besluit even te gaan douchen op de campground. Ik ben erg blij dat we nog een laatste overnachting hebben voor we terugvliegen. Daardoor kan ik nu alles in de koffers gooien, en me nog niet druk te maken over het netjes inpakken en het gewicht van de koffer. Als alles ingepakt is, ga ik met een doekje door de badkamer, over de wastafel, door de keuken etc. Morgenvroeg nog even de vloer goed vegen, en dan ziet de camper er weer helemaal top uit!


Weer: In Las Vegas is het heerlijk weer, ongeveer 30 graden. In Los Angeles is het fris.
Accommodatie: Golden Shore RV Resort in Long Beach
Faciliteiten: elke plek heeft een full hookup. Er zijn nette en schone douches en toiletten op de campground en er is een zwembad.
Kosten: US$55,- per nacht voor een Full Hookup plek, in het weekend zijn deze kosten hoger.
Start mijlen: 3448,70 mijlen
Eind mijlen: 3730,70 mijlen
Totaal aantal gereden mijlen en kilometers: 282 mijl / 452 kilometer
Getankt: 54,30 gallon voor totaal US$190,-. We hebben getankt voor US$3,499 per gallon.

Afstand: 452 km

Camper inleveren

We staan vandaag op tijd op. We pakken onze laatste spullen in, vegen de vloer en gaan hier met een natte handdoek overheen om het een beetje te ‘dweilen’. In de tussentijd veegt Arian de opbergruimte, deze ligt helemaal vol met veel zand. We zetten de spullen terug in de camper en gaan op pad. Onze eerste stop is Long Beach Airport, waar we een huurauto ophalen. Deze luchthaven ligt perfect gelegen ten opzichte van het verhuurstation van Cruise America. Het is een kleine locatie, maar er is gelukkig voldoende personeel. Ik krijg het aanbod om vooraf kosten te betalen voor de benzine tank, zodat we deze leeg mogen inleveren. Ik sla dit af, we zorgen wel dat de auto volgetankt weer ingeleverd wordt. Ik onderteken het contract en krijg de sleutel van de auto. Binnen vijf minuten rijd ik met de auto het terrein af! Ik rijd langs Arian in de camper, en we gaan op pad naar het verhuurstation van Cruise America. We rijden rond half 10 het terrein op en staan vooraan in de rij met campers die ingeleverd worden. We halen al onze spullen eruit en leggen deze in de auto. Alle vuile was heb ik op het bed gelegd. Hierna lopen we het kantoor in, alleen zien we geen personeel.


Uiteindelijk komt er iemand naar binnen gelopen, maar het blijkt dat we buiten bij de camper moeten wachten. We lopen dus weer terug, en wachten bij de camper. Er komt een personeelslid van Cruise America aan, deze controleert de standen van het gas, de vuilwater tanks, de vers water tank en de benzine. Dit is allemaal in orde. We lopen mee naar binnen waar we het contract nogmaals ondertekenen, hierop staat aangegeven dat we onze gehele borg terugkrijgen. We hebben de generator niet gebruikt, dus hiervoor hoeven geen kosten worden ingehouden. En we hebben natuurlijk ook geen schade gereden. Een uur later rijden we in onze huurauto het terrein af. We hebben weer genoten van een heerlijke camperreis!


We gaan met de huurauto een shopping mall opzoeken en zorgen dat onze koffers geheel gevuld weer mee naar huis gaan. We slapen vannacht bij vrienden in Carlsbad, ten zuiden van Los Angeles. We gaan lekker met zijn allen pizza eten en wij zorgen dat onze koffers netjes ingepakt zijn en allebei (volgens onze kofferweegschaal) op het goede gewicht zijn. Onze laatste nacht in Amerika, en morgen begint onze lange vlucht terug. We hebben genoten van onze prachtige, lange reis in de Verenigde Staten!


Weer: Het is frisser en bewolkt in Los Angeles (ca. 20 graden). 
Start mijlen: 3730,70 mijlen
Eind mijlen: 3746,90 mijlen
Totaal aantal gereden mijlen en kilometers met de camper: 16,20 mijl / 26 kilometer

Afstand: 26 km

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties