Buiten het seizoen op camperreis: de voor- en nadelen

Buiten het seizoen op camperreis: de voor- en nadelen

Door Manon Verstegen op 23 mei 2022

Buiten het seizoen op camperreis vanwege de lage(re) prijs: is dat een goed idee? Het antwoord is simpel: dat ligt aan je verwachtingen. Als je weet waar je aan begint, kan het zeker heel leuk zijn om er in het voor- of najaar op uit te trekken met een huurcamper. Maar een camperreis in het laagseizoen kan ook tegenvallen als je met bepaalde zaken geen rekening houdt. In dit blog lees je alles over een campervakantie buiten het seizoen. Wij zetten we de voor- en nadelen op een rijtje en schetsen een realistisch beeld dat jou kan helpen bij jouw afweging: is een camperreis buiten het hoogseizoen iets voor mij?

 

De wereld verkennen in het laagseizoen: veel mensen zien dat wel zitten. Waarom veel geld neertellen voor een camperreis tijdens de zomermaanden, als de tarieven in het voor- en naseizoen een stuk lager liggen? Deze onderbouwing horen wij vaak wanneer we een offerteaanvraag voor het laagseizoen ontvangen. Logisch natuurlijk, want wie wil er nou niet zo voordelig mogelijk op reis?

 

MINDERE WEERSOMSTANDIGHEDEN

 

Wanneer we doorvragen, blijkt echter vaak dat er niet altijd even goed nagedacht is over een camperreis in het laagseizoen. Om te beginnen heeft niet iedereen realistische verwachtingen over het weer op de plaats van bestemming. Men beseft niet dat het weer elders ter wereld zich niet laat vergelijken met dat in Nederland. In april, wanneer het in Nederland al erg lekker weer kan zijn, is het in de Canadese Rocky Mountains gemiddeld 7 graden. En wat dacht je van Florida, waar het in oktober weliswaar warm is, maar waar orkanen en tropische stormen voor kunnen komen tussen juni en november? In Australië zijn de seizoenen omgekeerd, omdat dit continent op het zuidelijk halfrond ligt. Als jij in onze winter op camperreis door het hoge noorden van Australië gaat, kun je te maken krijgen met temperaturen boven de 30 graden. Dat is iets om rekening mee te houden wanneer je van plan bent om actief te gaan hiken of steden wilt bezoeken!

 

'WINTERIZED' CAMPERS

 

Een andere reden waarom een camper buiten het seizoen tegen een laag tarief wordt aangeboden, is omdat deze in de winter niet optimaal te gebruiken is. We kunnen ons voorstellen dat je er als huurder op rekent dat jouw camper van alle gemakken voorzien is. Campers worden echter door de camperverhuurder winterklaar gemaakt (winterized) wanneer de temperaturen zakken. Water- en afvoersystemen worden leeggelaten en gevuld met antivries om het bevriezen van leidingen bij lage temperaturen te voorkomen. Dit houdt in dat wanneer je tussen oktober en april op camperreis gaat door een hoger gelegen gebied (zoals Canada), je gebruik moet maken van water- en douche/toiletfaciliteiten op campings. Die zijn in het laagseizoen niet allemaal geopend. Het is simpelweg niet rendabel voor campingbeheerders om faciliteiten te openen en publieke ruimten te bemannen, als er weinig toeristen zijn.

 

EEN GOEDE VOORBEREIDING EN WEINIG FLEXIBILITEIT

 

In de praktijk betekent dit dat je je reis goed zult moeten voorbereiden. Reizen op de bonnefooi is haast niet mogelijk met weinig overnachtingsmogelijkheden. Veel mensen vinden het niet hoeven vastleggen van campings nou net de charme van op camperreis gaan. Maar zelfs als je wel vooraf al je campings reserveert, kan het voorkomen dat de reisafstanden groot zijn en dat je weinig keuze aan campings hebt. Liggen de temperaturen tijdens jouw camperreis boven het vriespunt en wil je je camper laten de-winterizen om toch te beschikken over je eigen sanitaire faciliteiten? Dan kun je dat laten doen bij een garage. De kosten én het risico zijn in dat geval voor eigen rekening. Vriest het toch en ontstaat er schade aan de leidingen? Dan zijn ook de reparatiekosten voor jou. De camperverhuurder verwacht dat je de camper in dezelfde staat inlevert als hoe je het voertuig ontvangen hebt. Dat betekent niet dat je de camper op jouw kosten opnieuw winterklaar moet laten maken, wel dat je de watertanks moet legen en moet zorgen dat het brandstoflevel zich op hetzelfde pijl bevindt.  

 

DE VOOR- EN NADELEN SAMENGEVAT

 

Kortom: op camperreis gaan in het laagseizoen heeft voor- én nadelen. De kosten zijn lager en je deelt de weg, campings en bezienswaardigheden met minder toeristen dan in het hoogseizoen. Daarentegen zijn de weersomstandigheden waarschijnlijk niet optimaal, kun je misschien geen gebruik maken van de sanitaire voorzieningen van je camper en zijn de reisafstanden groot omdat niet alle campings geopend zijn.

 

Heb jij geen vakantiegevoel als het weer niet meewerkt of baal je stiekem als je al je overnachtingen vooraf moet vastleggen? Dan raden we je aan om nog even door te sparen zodat je op reis kunt gaan in een periode waarin dit soort beperkingen geen rol spelen. Heb je daar het geld niet voor (over)? Dan moet je jezelf afvragen wat je liever doet: een camperreis maken die niet geheel aan je verwachtingen voldoet, of je zuurverdiende geld steken in een ander soort vakantie. Wellicht ontdek je bij ANWB een reistype dat veel beter bij je past. Ook dat is prima: uiteindelijk gaat het erom dat jíj terugkijkt op een droomreis.

 

Wanneer je vrede hebt met bovenstaande beperkingen en de drukte van de schoolvakanties wilt ontlopen, hartje zomer geen vrij kunt krijgen of simpelweg de kosten van je camperreis wilt drukken, kun je gerust kiezen voor een camperreis in het voor- of naseizoen. Als jij met realistische verwachtingen op pad gaat, kan ook een camperreis buiten het seizoen een droomreis worden!