Eerste reis USA na de lockdown - tips en ervaringen

Eerste reis USA na de lockdown - tips en ervaringen

Door Helmi Ruigrok op 7 december 2021

Eindelijk goed nieuws! Na een sluiting vanaf begin 2020 laat de VS sinds 8 november weer reizigers toe. Het nieuws waar we allemaal zo lang op gedacht hebben. Wandelen door de immense natuur, shoppen bij Walmart, lekker uit eten en kamperen in de mooiste nationale parken. Weer de mooiste plekjes van Amerika ontdekken! Collega Helmi stapte begin november meteen in het vliegtuig en is de eerste uit ons team die de Verenigde Staten weer heeft bezocht. Lees snel verder over de ervaring van Helmi. Je leest over haar ervaringen en tips over het reizen naar USA met alle coronamaatregelen en alles wat daar bij komt kijken.


Na vele maanden van afwachten eindelijk het nieuws dat Amerika weer opengaat! Een bericht waar we zo naar verlangde ‘as soon as november’. Meteen heb ik een optie op een vliegreis genomen met vertrek op 12 november en heb ik mijn ESTA aangevraagd. Deze vraag je aan via de website van U.S. Customs and Border Protection. De bevestiging en goedkeuring volgen direct. Het is (altijd) handig om de app van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt te downloaden. Na het ingeven van je boekingsnummer kun je de vliegreis hierop terugvinden en krijg je allerlei meldingen. Je kunt je paspoort scannen zodat deze gegevens correct opgenomen worden en worden doorgegeven aan de luchtvaartmaatschappij en betrokken instanties. Ook geven ze aan wat en wanneer er vooraf nodig is om te kunnen afreizen naar je bestemming.

Eindelijk mijn familie die in Long Beach Californië wonen weer zien! En op de heen en terugreis via mijn ‘home away from home’ de stad Chicago om daar mijn vrienden op te zoeken. Op 15 oktober kwam men met de datum: op 8 november gaat Amerika open. Deze boodschap kwam samen met de regelgeving omtrent de eisen van het mogen binnenkomen. Je moet minimaal 2 weken voor vertrek volledig gevaccineerd zijn en een negatieve PCR-testuitslag kunnen overhandigen. Voor de actuele voorwaarden rondom de inreismaatregelen bekijk je de website van de Rijksoverheid. Ook moet je dit formulier invullen en meenemen op reis.

Aan de vaccinatie eis voldeed ik al een tijdje. Voor de PCR test heb ik meteen een afspraak ingepland. Via de ANWB website kun je direct online een afspraak inplannen bij het Coronalab.eu. Als ANWB Lid krijg je ook nog eens een mooie korting. Voor het reizen naar Amerika heb je een PCR-test nodig en bij het Corona lab krijg je een gratis reiscertificaat. Dit document is Engelstalig en heb je nodig bij het inchecken op de luchthaven Schiphol. Aangezien onze QR-code van de Corona check app niet werkt in Amerika, moet je het papierenbewijs van je vaccinaties printen. Dit kan via deze website, inloggen gaat met je DigiD.

Op woensdag 10 november de PCR-test laten afnemen in Roermond. Dit ging erg vlot. Nu wachten op de uitslag. Deze ontvang je diezelfde dag voor 23:00 per e-mail. Om 19:30 kreeg ik de uitslag binnen. Toch wel even in spanning afgewacht maar gelukkig negatief. Het reiscertificaat sturen ze mee als bijlage. Yes, daar gaan we dan! Koffer verder ingepakt en nog 2 nachtjes slapen.

Op 12 november vertrek ik al vroeg in de ochtend per trein naar de luchthaven Schiphol. Mijn vliegreis met United Airlines naar Chicago vertrekt om 11:00. Normaal gesproken is het advies voor een reis naar Amerika om 3 uur voor vertrek aanwezig te zijn. Ik had berichten gelezen dat het enorm druk is op de luchthaven en zowel de incheck als de security langer dan normaal duren. Ruim 3 uur voor vertrek kwam ik aan op Schiphol. Het was gelukkig erg rustig en kon ik direct doorlopen naar de incheckbalie van United Airlines. Bij een balie werd mijn paspoort, de geprinte versie van mijn vaccinatiebewijzen en het reiscertificaat gecheckt. De verantwoordelijkheid hiervan ligt bij de luchtvaartmaatschappij. Alles was in orde dus koffer kon ingecheckt worden en ik kreeg mijn boardingpass. Door naar security en de laatste paspoortcontrole. Ook daar geen lange rijen of hectiek, binnen een half uur was ik erdoor. Nog ruim een uur heb ik mezelf vermaakt in de winkels en het restaurant en vanuit daar naar de gate. Voor het boarden nemen ze nu iets langer de tijd. Je gaat in verschillende groepen het vliegtuig in, verdeeld over stoelnummers. De vlucht was niet geheel volgeboekt. United Airlines is een hele fijne luchtvaartmaatschappij met goede services, zowel aan boord als op de luchthavens. Vliegen met een mondkapje op is mij alleszins meegevallen. Net als op de andere veiligheidsvoorschriften wijzen ze erop dat het dragen van een mondkapje gedurende de gehele vlucht een verplichting is.

Na ruim 8 uur vliegen komen we aan op de International luchthaven van Chicago O’Hare. Ook hier verloopt alles heel vlot en niet langer dan ‘normaal’ zoals de paspoortcontrole en de verblijfschecks om Amerika binnen te komen. Geen verdere controle op de vaccinaties of de negatieve test. Koffer van de band en naar buiten. Wat voelt het fantastisch om hier weer te kunnen zijn! Na een heel fijn lang weekend met vrienden in Chicago met een binnenlandse vliegreis van United Airlines naar Los Angeles International airport. Hier heb ik geen checks op vaccinaties of negatieve test gehad. Ruim een uur van tevoren aanwezig zijn en na het inchecken en security door naar de gate. Ook bij aankomst in Los Angeles waren er geen controles. Koffer van de band en in de shuttle van de autoverhuurder. Het was een geweldig weerzien met mijn familie daar. En helaas, na een heerlijke veel te korte week daar weer terug via Chicago naar Nederland. Ook weer zonder verdere checks. Bij vertrek vanuit Chicago naar Amsterdam moet je bij het inchecken een formulier invullen, een gezondheidsverklaring. Dat kan via de website zodra je incheckt maar het is handiger om dit formulier vooraf uit te printen.

Mijn ervaring is dat het reizen naar Amerika met de huidige regelgeving behoorlijk wat extra papierwerk oplevert en je moet het een en ander goed van tevoren regelen. Ter plaatse zijn ook zeker een aantal voorzorgsmaatregelen zoals een mondkapje op in winkels. In enkele bars en restaurants moet je verplicht gevaccineerd zijn, maar men is relaxter. En dat maakt het reizen naar en in Amerika als vanouds. Het is en blijft een meer dan fantastische bestemming! Hopelijk snel weer 😊


Wil je Amerika bezoeken, dan zul je wel aan verschillende voorwaarden moeten voldoen, je moet bijvoorbeeld volledig gevaccineerd zijn. Het reizen in deze tijden roept voor veel mensen vragen op. Om zoveel mogelijk vragen te beantwoorden hebben we een handige lijst met veel gestelde vragen gemaakt. Denk er ook even aan dat je voor up to date reisinformatie kijkt op de website van de Rijksoverheid en voor de VS op www.cdc.gov.