Over de route

Zie jij een camperreis door Europa wel zitten? Boek dan onze rondreis ‘Roadtrippen van Nederland naar Duitsland en Scandinavië’ en dompel je onder in een andere cultuur heel dicht bij huis! Wij regelen de camper en jij bepaalt zelf je route en tempo.

 

Bang om iets te missen? Wij hebben een routesuggestie toegevoegd aan deze reis. Deze voorbeeldroute doet de belangrijkste highlights van je bestemming aan. Lees snel verder om erachter te komen hoe een camperreis door Europa eruit kan zien!

 

Tip: geen enkel continent kent zoveel verscheidenheid in culturen, gebruiken en talen als Europa. Lees je voor vertrek in over de gebruiken en gewoontes van jouw bestemming, zodat jij onbezorgd kunt genieten van een andere cultuur!  

Camper ophalen in Almere Buiten

Voor deze reis start je lekker makkelijk in Nederland, en wel in Almere Buiten. Hier haal je de camper op en rij je door naar Groningen.

 

De stad Groningen heeft veel te bieden. Zo heeft de stad bezienswaardigheden die wijzen naar vroeger, maar ook die wijzen naar de moderne tijd. Zo kan je bijvoorbeeld denken aan de Martinitoren en het Groninger Museum. Groningen heeft ook een flight forum. Vanaf deze plek midden in de stad, kan je over heel Groningen kijken. Wil je toch liever wat meer geschiedenis van de stad ondervinden, dan kun je het beste naar Hoge of Lage der A. In deze straten loop je langs het kanaal door de stad. Aan dit kanaal vindt je vooral oude pakhuizen. Langs deze kades kom je langs verschillende rijksmonumenten.


Zoek je liever de natuur op? Overnacht dan bij Nationaal Park Lauwersmeer. Een groot meer dat op de grens ligt tussen Groningen en Friesland. Het meer is een verblijfplaats voor veel vogelsoorten. Voor vogelspotters staat er een kijktoren in het Ezumakeeg, het westelijke deel van het meer. Er zijn veel parkeermogelijkheden voor de camper om het Lauwersmeer heen. Verder liggen er nog een aantal campings om het meer heen.

Afstand: 150 km

Hamburg

Je stapt vandaag in de camper om de eerste grens van je reis over te steken en naar Duitsland te gaan. Hier reis je verder naar Hamburg, een wereldstad met een grote haven. Immens groot! Daarnaast is de stad één groot openluchtmuseum. Het indrukwekkende stadhuis is het middelpunt van twee stadsdelen ‘Neustadt’ en ‘Altstadt’. 

GESCHIEDENIS VAN HAMBURG

De stad is in de oorlog zwaar getroffen, maar de historische gebouwen staan nog steeds overeind en overal is er informatie te vinden over deze indrukwekkende geschiedenis. Om een goede indruk te krijgen van deze periode in de geschiedenis van Hamburg is, door een bunkerrondleiding te boeken naar de Hamburger Unterwelten. 

ELBSTRAND EN WOHLERS PARK OF PLANTEN UND BLOMEN

Je verwacht het niet, maar Hamburg is uitermate geschikt om de rust op te zoeken aan het strand. Er zijn fijne Beachclubs, bijvoorbeeld StrandPauli, en Biergärtens te vinden en met ca. 11 kilometer Elbstrand is er altijd wel een plekje te vinden. Tijdens een campervakantie kun je kamperen met de camper pal aan de Elbe. Boek bijvoorbeeld een nachtje op Camping Elbe! 

Naast strand is er in Hamburg ook veel groen te vinden. Ontsnap even aan de stad en duik een park in! Maak een wandeling in het Wohlers Park of Planten und Blomen, waar in de avond de Wasserlichtspiele plaats vindt. Dit is een fonteinen-licht show begeleid met klassieke muziek. 

Afstand: 300 km

Ribe

Weer een grens over vandaag, deze keer met Denemarken. Hier ga je naar het plaatsje Ribe, de oudste plaats van Denemarken. Struin door de kleurrijke straatjes met vele winkels, terrassen en restaurants. Het middeleeuwse centrum is hier goed bewaard gebleven en zeker de moeite waard om te verkennen onder begeleiding van een gids. Ook erg leuk is een tour met een zogenaamde nachtwaker. Tussen mei en oktober vinden om 20.00 's-avonds wandelingen door het centrum plaats. Deelname is gratis.

VADEHAVET NATIONAAL PARK

In Ribe bevindt zich het bezoekerscentrum van het nationale park Vadehavet, de Deense kant van de Waddenzee. Boek een excursie of ga met je eigen camper op pad. In het bezoekerscentrum kunnen ze je alles vertellen over dit mooie park. Er liggen veel fietspaden en je kunt er wadlopen en zeehonden spotten. 

 

Neem een verrekijker mee en ga vogels spotten, in het gebied komen jaarlijks maar liefst 10 miljoen vogels tijdens hun trek van en naar het zuiden. Soms kleurt de lucht hier letterlijk zwart door grote massa spreeuwen. Dit verschijnsel wordt ook wel 'sorte sol' genoemd. 

 

In de omgeving van Ribe en Vadehavet zijn voldoende campings te vinden waar je je camper de komende 2 nachten op een mooi plekje kunt stallen.

Afstand: 240 km

Legoland

Misschien wel de bekendste attractie van Denemarken, Legoland. Of het nu is uit jeugdsentiment of omdat je met kinderen op reis bent, Legoland vinden veel mensen een bezoek waard. 

 

Miljoenen LEGO-steentjes telt Miniland, dit kun je het beste vergelijken met Madurodam in LEGO. Ook zijn er in het park enorm veel attracties voor jong en oud.

 

Uiteraard kun je ook kamperen, zet je camper neer bij het Legoland Holiday Village voor de ultieme LEGO ervaring.

Afstand: 60 km

Kasteel Egeskov

Vandaag staat er nog een aanrader voor jong en oud op het programma, kasteel Egeskov!

 

Voor de kinderen is er een enorme speeltuin, voor liefhebbers van oude auto's een oldtimermuseum en dan is er uiteraard nog het imposante kasteel zelf. Egeskov is een van de best bewaarde Renaissance kastelen van heel Europa. Weelderige kasteeltuinen, doolhoven en een echte ridderzaal, dit kasteel ziet er echt uit zoals je de kastelen in sprookjesboeken beschreven ziet.

 

Wil je na het bezoek aan het kasteel lekker naar het strand? Rij dan 20 kilometer verder naar Faaborg en overnacht vlakbij de kust. 

Afstand: 150 km

Malmö

Op naar Zweden vandaag, richting Malmö. Malmö is onder andere bekend vanwege een bijzondere brug; de Öresundbrug. Deze heeft namelijk jaren geleden een verbinding tussen Kopenhagen en Malmö gelegd, wat inhoudt dat Zweden niet alleen meer per boot te bereiken is. In 2020 is deze brug ontzettend populair geworden dankzij de hitserie The Bridge. Het is een 8 km lange spoor- en snelwegbrug en is de langste brug op deze wijze, in Europa.

Malmö is één van de jongste steden van Zweden. De gemiddelde leeftijd van de inwoners van deze stad is nog geen 40 jaar waardoor de stad een perfecte combinatie is tussen historie en innovatie.

OUDE CENTRUM MALMÖ

Het oude centrum van Malmö is echt een bezoekje waard en wordt omringd door historische gebouwen, romantische pleintjes en straatjes, musea en parken. Ook de historische kerk en het bekende stadhuis mag je zeker niet overslaan tijdens een bezoek aan het hartje van de stad, tijdens je camperreis. Het oude deel van de stad is een eiland en ligt in het hart van de stad.

MODERNE ARCHITECTUUR

In Malmö vind je ook veel moderne kunst en er is veel aandacht voor innovatieve ontwikkelingen. Een absoluut hoogtepunt voor design is het Form/Design Center. Dit bijzondere gebouw is een oude huurkazerne en je kunt hier tentoonstellingen bekijken waarin design, architectuur en vooral moderne kunst centraal staan. Een prachtig gebouw waar je tijdens de camperreis eens een totaal andere activiteit kunt plannen.
 

Een geweldig staaltje van moderne architectuur waar je zeker eens een foto van wilt maken is het Malmös Turning Torso gebouw. Momenteel nog het hoogste gebouw in Scandinavië (alhoewel er al verschillende hogere gebouwen in ontwikkeling zijn). Het gebouw is een geweldige wolkenkrabber met maar liefst 54 verdiepingen die ruim 190 meter de hoogte in steken. Het gebouw is gedraaid, waardoor het een unieke vorm heeft. 

VÄSTRA

Parkeer de camper in de hippe wijk Västra Hamnen en bezoek de indrukwekkende trendy gebouwen, waarvan het grootste gedeelte gebruik maakt van wind- en zonne-energie, maar ook biogas. Er zijn hier veel gezellige restaurantjes en galerieën te vinden. 

De stad Malmö is niet alleen per voet prima te verkennen, je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een leuke rondvaart te maken of een fiets te huren.

Afstand: 225 km

Stenshuvud nationaal park

Prachtige stranden en weelderige loofbossen, dit park doet bijna exotisch aan. Wandel naar de top van het 97 meter hoge uitzichtpunt en geniet van het zicht over zee van dit mooie stukje Zweden.

 

In het park kun je een dagje lekker aan het strand liggen of genieten van een van de vele wandelingen die je hier kunt maken.

 

Overnachten kun je in de omgeving van het park bij een van de vele kustplaatsen. Heerlijk voor enkele dagen ontspanning!

Afstand: 95 km

Ystad

Ystad is een voorbeeld van een typisch Zweeds stadje waar je heerlijk kunt genieten van de mooie idyllische huisjes, marktpleintjes en de prettige sfeer. Er is een houten pier en je kunt hier heerlijk vertoeven, aan de haven, met het heldere water.

 

De kleine straten zijn met zijn plaveien typerend voor het plaatsje. Voor de liefhebbers van de tv-serie Wallander: breng zeker een bezoek aan deze omgeving, want de boeken en de serie spelen zich hier af. Parkeer de camper aan de rand van het overzichtelijke centrum en geniet van het pittoreske stadje.

Afstand: 50 km

Kopenhagen

Terug naar Denemarken vandaag om Kopenhagen te ontdekken. Breng eventueel onderweg nog een bezoek aan het meest zuidelijke puntje van Zweden, Smygehuk.

 

Kopenhagen, een sfeervolle stad die leeft met en aan het water, en op sommige plekken aan Amsterdam doet denken. Historisch, maar ook ultramodern. Cultureel, compact, gezellig. En nog vlakbij ook.


1. Strøget
Strøget is het gebied tussen het Stadhuisplein en Kongens Nytorv: twee pleinen en vier straten die gezamenlijk het belangrijkste winkel- en wandelgebied van Kopenhagen vormen. Je vindt er zowel internationale ketenwinkels als authentieke boetieks en designwinkels. Daarnaast zijn er veel (goedkopere) restaurants en cafés en wemelt het er van de straatartiesten.



2. Amalienborg: vier paleizen in één
Hier zijn we in het koninklijke Kopenhagen beland. In de 18de eeuw liet de Deense adel in de wijk Frederiksstaden rondom een plein een viertal vrijwel identieke rococopaleizen bouwen. Vijftig jaar later werden ze door de koninklijke familie betrokken, omdat die na een brand in hun paleis Christiansborg ineens dakloos was geworden. Tegenwoordig is het Christian IX-paleis de residentie van koningin Margrethe II en prins Henrik. Het Christian VIII-paleis huisvest het publiekelijk toegankelijke Amalienborg Museum. 


3. Snarens Kvarter
Het Snarens Kvarter is de oudste wijk van de stad, maar vandaag de dag heeft hij juist een uitgesproken jeugdige uitstraling. Hier bevindt zich onder meer het Huset KBH, een cultureel centrum met clubs, theater, café, restaurant en bioscoop. Verder vind je in het Snarens Kvarter blues-, jazz- en rockclubs en is er de Straedet, een ontspannen voetgangersgebied met veel cafés en restaurants met terrassen. 

4. Tivoli
Tivoli heeft de naam een pretpark te zijn, maar is eigenlijk veel meer. De officiële naam is Tivoli Tuinen is toepasselijker, want dit park is rijk aan bomen, planten en bloemen. Je vindt hier zowel klassieke kermisattracties, variërend van gokautomaten en draaimolens tot achtbanen en zweefmolens, als chique restaurants en een theater. Kortom: een klassiek geval van elk wat wils, en het park blijkt zich telkens vernieuwen.


5. Christiansborg en Slotsholmen
Op de plek van het huidige, neobarokke Christiansborg stonden eerder het afgebrande paleis van de koninklijke familie. Thans zijn hier zowel het Deens parlement als enkele belangrijke ministeries en het hooggerechtshof gevestigd. Je herkent het reusachtige slotcomplex wellicht uit de televisieserie Borgen, die zich voor een groot deel hier afspeelde. Ook de omliggende wijk Slotsholmen is het bekijken waard: in de tuin van de Koninklijke Bibliotheek is het heerlijk wandelen. Vanuit de tuin heb je toegang tot het Deens Joods Museum, waarin wordt getoond hoe bijna de gehele Joodse bevolking in 1943 naar Zweden kon ontvluchten. 



6. Nyhaven en de Kleine Zeemeermin
Het is eigenlijk maar een klein beeldje, maar wie Kopenhagen bezoekt kan niet om de Lille Havfrue heen. Sprookjessschrijver Hans Christian Andersen, de geestelijke vader van het zeemeerminnetje, woonde aan de Nyhavn en dat is een uitstekende plek om een wandeling in het havengebied, waar het beeldje zich bevindt, te beginnen. Dit zijkanaal is bebouwd met kleurig geschilderde huisjes die uiteenlopende horecagelegenheden huisvesten: een van de beroemdste stukjes Kopenhagen. (Zie voor meer details: ‘Dé leukste wandeling’)

7. Christianshavn en Christiana
Dit is Kopenhagen op zijn Amsterdams. De gelijkenis is geen toeval, want toen de Deense koning aan het begin van de 17de eeuw een nieuwe wijk liet bouwen in dit toenmalige moerasgebied, haalde hij Hollandse bouwmeesters naar Denemarken. Vandaag de dag liggen en naast zeilschepen zelfs woonboten. Hier bevindt zich de 90 meter hoge toren van de Von Frelser Kirke, waar rond de spits een uitwendige trap loopt. Schitterend uitzicht voor wie geen hoogtevrees heeft. In deze wijk bevindt zich sinds 1970 de Vrijstad Christiana, een zelfverklaard semi-onafhankelijke ministaatje dat weliswaar controversieel is maar door de Deens staat wordt gedoogd.

8. Latinerkvarteret
Het Latinerkvarteret is de oude studenten- en universiteitswijk. De sfeer is hier informeel, op sommige plekken – zoals de hoek het dichtst bij het Stadhuisplein – zelfs wat smoezelig. In het Latinerkvarteret vind je tweedehandswinketjes, antiquariaten, tattooshops, stripwinkels, gay clubs vinylwinkels en aan de muren een rijkdom aan kunstzinnige en minder kunstzinnige graffiti. Contrasterend hiermee is de Skt Petri Kirche, de oudste nog bestaande kerk van Kopenhagen.

Bron: ANWB

Afstand: 110 km

Rügen

Tijd voor ontspanning! En daarvoor rij je de camper naar het Duitse Rügen, een prachtig eiland met rustieke badplaatsen.

 

Geniet van de azuurblauwe zee, de indrukwekkende krijtsteenkliffen en een nationaal park, dit schiereiland heeft enorm veel te bieden. Je maakt hier prachtige wandelingen waarna je ontspant aan het strand. Wandel ook over het boomtoppenpad, hoog tussen de bomen voel je je een met de natuur. 

 

Op het eiland zijn voldoende mogelijkheden om te overnachten en veel campings liggen recht aan zee. Geniet van enkele dagen op dit heerlijke eiland!

 

Afstand: 340 km

Berlijn

Je camperreis gaat verder naar Duitsland, en wel naar een van de leukste steden van het land, Berlijn. Acht keer groter dan Parijs, bomvol geschiedenis en vol hippe winkels en fijne restaurants. In Berlijn kun je je makkelijk dagen vermaken.

REICHSTAG(KOEPEL) 

De Reichstag is een herkenbaar, klassiek parlementsgebouw van de Duitse regering. Het parlementsgebouw heeft een hoofdrol gespeeld in de Berlijnse geschiedenis en wordt sinds 1999 gebruikt als het basisstation van het parlement.  De Reichstagkoepel is de bijzondere glazen koepel welke boven op het gebouw staat. Het is leuk om eens een kijkje te nemen in de koepel, aangezien je vanaf het dak een erg mooi uitzicht hebt over Berlijn. In de koepel zelf kun je de parlementaire zaal van de ‘Bundestag’ bekijken. Een bezoek is gratis, maar meld je wel (ruim) van tevoren aan via de website vanwege de veiligheid en beschikbaarheid. Vergeet niet om je identiteitsbewijs mee te nemen, want dat is verplicht bij een bezoek! 

BRANDENBURGER TOR 

Als je Berlijn zegt, dan zeg je Brandenburger Tor. Het is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Berlijn. Het is een symbool van vrijheid, maar daarnaast dient het ook als een stadspoort. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de poort achter de Berlijnse muur in de DDR te staan. Dat is precies de reden waarom het zo bijzonder maakt dat je nu onder de Tor door kunt lopen in alle vrijheid. Dit was namelijk tussen 1961 en 1989 onmogelijk. 

Veel reizigers denken dat Tor staat voor toren, maar als je voor dit gebouw staat dan weet je precies waarom het de Brandenburger Tor wordt genoemd; het is een poort. Je kunt dit imposante gebouw vinden aan het einde van de ‘Unter den Linden’, de bekende boulevard van Berlijn. Niet alleen overdag is het de moeite waard om er een kijkje te nemen, maar in de avond is deze poort mooi verlicht. 

ALEXANDERPLATZ 

Het Alexanderplatz staat bekend om zijn vele winkels, restaurants en metrostation. Vroeger werd het nog gebruikt als marktplein zelfs en tegenwoordig vind je er zo nu en dan nog een marktkraampje.  Een mooi plein is het niet echt te noemen, maar heb je zin in een lekkere, goedkope hotdog (rostbratwurst) dan zit je in deze buurt goed. Dat het plein niet mooi te noemen is, komt doordat het in de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest is door bombardementen. Na de oorlog is het opnieuw opgebouwd in typische DDR-stijl.
Warenhuis Galeria Kaufhof is aan dit plein te vinden en is zeker een bezoekje waard als je dan toch in de buurt bent. 

HOLOCAUST MONUMENT

> Het Holocaust Monument, ook wel ‘Denkmal für die ermordeten Juden Europas‘ genoemd, herinnert iedereen op een indrukwekkende manier aan de ruim zes miljoen Europese Joden die op verschrikkelijke wijze door de Nazi’s zijn vermoord. Een heftig monument welke je niet over mag slaan bij een bezoek aan Berlijn. 

CHECKPOINT CHARLIE (MUSEUM) 

Haus am Checkpoint Charlie wordt ook wel het ‘Mauermuseum’ genoemd en beschrijft alles omtrent de Berlijnse Muur en de Koude Oorlog. Dit museum is gelegen aan Friedrichstrasse en vlakbij vind je Checkpoint Charlie. Dit is de beroemdste grenspost tussen Oost- en West-Berlijn. 

POTSDAMER PLATZ 

Nog voor de Tweede Wereldoorlog was de Potsdamer Platz een belangrijk verkeersknooppunt in Berlijn. Tijdens de oorlog werd dit plein volledig verwoest. In 1992 is men weer begonnen met de wederopbouw. Vandaag de dag is het helemaal klaar en is het nu een hypermodern stukje van de stad met veel hoogbouw. Je kunt op de stoeptegels nog terug zien waar ooit de Berlijnse Muur heeft gestaan. 

FERNSEHTURM 

Deze toren staat op het Alexanderplatz te ‘shinen’. Met zijn 368 meter hoogte is de Fernsehturm één van de hoogste gebouwen van Europa en uiteraard het hoogste gebouw van Berlijn. Naast dat het een televisietoren is, is het ook een ideale plek om de skyline van Berlijn te bezichtigen. Naast het bezichtigen van de skyline, kun je hier ook dineren in het langzaam ronddraaiend restaurant. Een idee voor een romantisch uitje dus! 

KURFÜRSTENDAMM

Ben je een echte ‘shopaholic’ en ‘foodlover’? Dan mag je een bezoek aan het Kurfürstendamm niet overslaan. Het is een beroemde bezienswaardigheid door zijn vele winkels en shopping malls. Je vindt hier de bekende Apple Store, Levi’s, Forever 21, And other Stories, de grote kerstwinkel Käthe Wohlfart en nog veel meer. Het luxe warenhuis ‘Kaufhaus des Westens’ kun je hier ook terug vinden. 

BERLIJN MET KINDEREN 

Berlijn is een zeer kindvriendelijke stad om de kinderen kennis te laten maken met een metropool. Berlijn is een geweldige optie voor deze eerste ervaring. Naast het feit dat je er prima met een kinderwagen van de ene naar de andere bezienswaardigheid kunt lopen/reizen, is er ook voldoende te beleven voor kinderen. 

Het DDR Museum is een goed voorbeeld van een museum waar kinderen op een leuke, interactieve en speelse manier wordt uitgelegd wat de DDR eigenlijk was en hoe dat nu allemaal precies zit. We raden aan om van tevoren tickets te kopen via de website om teleurstellingen te voorkomen. 

We kennen in New York natuurlijk het Museum of Natural History waar je onder andere grote geraamtes kunt vinden van prehistorische dieren, maar wanneer je niet zo ver van huis wilt kun je ook naar het Museum für Natürkunde gaan in Berlijn. Hier kom je een groot T-rex skelet tegen en een aantal andere bijzondere dino’s. Het museum is in het bezit van een stenenverzameling en er zijn ook dieren op sterk water te zien. 

Wat ontzettend leuk en bijzonder is om te doen, is een bezoek brengen aan het oude vliegveld Tempelhof. Je kunt over deze oude landingsbaan wandelen, skaten, fietsen en op het gras kun je lekker picknicken. 

ETEN EN DRINKEN IN BERLIJN 

Stel je eens voor; je bent met je gezin de stad aan het verkennen en in de avond heb je allemaal trek gekregen. Je komt er samen niet uit, want iedereen heeft zin in wat anders. Dan adviseren we je om niet langer te discussiëren met elkaar, maar Markthalle Neun te bezoeken. Hier staan ontzettend veel standjes met allerlei gerechten. Van verse en handgemaakte pasta, tapas, broodjes met pulled pork, verse vis, sandwiches en nog veel meer gerechten uit verschillende landen van de wereld. Het is een overdekte markthal en als kers op de taart is er voor de kleine kinderen ook nog eens een speeltuin. 

Naast deze ‘indoor’ foodmarket, is er iedere zondag ook een Streetfood market te vinden ‘Auf Achse’. De markt is te vinden op het binnenplein van de Kulturbrauerei. Je kunt er heerlijk lunchen en een drankje drinken met de zon op je bolletje. Er spelen regelmatig bandjes, zodat je een echt relaxt gevoel overhoudt aan deze dag in Berlijn. 

Ben je dan toch in Berlijn, vergeet dan zeker niet een currywurst te eten! Dit is één van de bekendste gerechten uit Berlijn. Een warme worst van de bakplaat, in stukjes gesneden met een flinke schep rode currysaus er overheen. Smakelijke eettentjes, waar je heerlijke currywurst kunt eten, zijn onder anderen Konnopke’s Imbiss, Curry 66, Curry 36 en Curry & Chili. 

VERVOER BERLIJN 

Je hebt enorme pijn aan je voeten door al het wandelen door Berlijn. Het meest voor de hand liggende vervoersmiddel in grote steden is dan toch vaak de Hop-On Hop-Off bus, maar ben je hier al snel een vermogen aan kwijt. Bus 100 is een goed alternatief! Deze buslijn van het Berlijnse openbaar vervoer, passeert binnen een half uur een groot aantal belangrijke bezienswaardigheden in het centrum. Uit- en opstappen is geen enkel probleem en is mogelijk bij de meest bekende bezienswaardigheden. Een ritje maak je voor ongeveer 3 euro en je hoeft nooit lang te wachten. Ideaal dus! 

OVERNACHTEN MET DE CAMPER NABIJ BERLIJN

Je denkt al snel dat het onmogelijk wordt om met de camper nabij de stad Berlijn te overnachten. We hebben goed nieuws voor je! Kamperen met de camper nabij de stad is heel goed mogelijk. Köpenicker Hof is een perfecte locatie om een aantal dagen te verblijven en op deze manier kun je de stad alsnog makkelijk ontdekken. Deze staanplaats is geschikt voor campers en caravans en het gehele jaar geopend. De staanplaatsen zijn gelegen in de wijk Köpenick in het oosten van de stad. De S-bahn zorgt ervoor dat je binnen 30 minuten bij het Alexanderplatz bent. 

Uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden waarbij je wat meer in de natuur kunt staan met de camper. Houd er dan rekening mee dat je ongeveer 1 á 1,5 uur onderweg bent met het openbaar vervoer voordat je in het stadscentrum bent van Berlijn. 

 

Afstand: 285 km

Hannover

Je laatste stop over de landsgrenzen is in Hannover, een grote stad in Nedersaksen. In de stad zie je veel groen, is er een groot aanbod aan musea, kun je fijn winkelen en heerlijk uit eten.

 

Een makkelijke manier om de stad te verkennen is door de wandelroute te volgen die in de binnenstad is uitgezet. Je volgt de rood gemarkeerde straten en ziet zo de hoogtepunten van de stad. De route begint en eindigt bij het toeristenbureau. Dit is meteen een mooie plek om informatie in te winnen over de omgeving. Bezoek bijvoorbeeld het Neues Rathaus en huur daarna een bootje of waterfiets op het meer voor het Rathaus.

 

Verblijf op een camping omgeving, bijvoorbeeld bij de Birkensee. Hier kun je aan het einde van de dag nog een verfrissende duik nemen.

Afstand: 290 km

Nijmegen

Op naar ons eigen Nederland om Nijmegen te ontdekken. Een levendige historie, een gezellig centrum en omgeven door de natuur. Wandel langs de wijngaarden, proef de jam van de Betuwe en struin langs hippe boetiekjes.  

 

De winkelliefhebber zal al snel uitkomen op de Lange Hazelstraat. In deze oude straat bevinden zich naast winkels ook veel horecagelegenheden, ideaal om even te ontspannen tussen al het winkelen door.

 

Niet te missen is de Grote Markt, het plein in het centrum en het hart van de stad. Voor de wekelijkse markt moet je hier zijn en ook hier strijk je makkelijk op een terrasje neer. Natuurlijk moet je ook een bezoekje brengen aan de bekende Boterwaag op het plein.

 

Een stukje natuur in de stad vind je in het Kronenburgerpark. Een grote vijver, oude toren, een waterval en veel groen. Ook het Valkhof aan de rand van de stad is een leuke plek met schitterend uitzicht over de Waal.

 
Afstand: 350 km

De Veluwe

Je camperreis door Europa eindigt in de prachtige natuur van ons eigen landje, de Veluwe. In dit enorme gebied heeft de natuur vrij spel en daar profiteren ook de dieren van. Luister naar geluiden van blaffende reeën, hinnikende paarden en knorrende zwijnen. Natuurlijk mogen schapen ook niet ontbreken in dit oer-Hollandse tafereel. Met een beetje geluk kom je zelf edelherten tegen.

 

Wandel over de honderden kilometers aan wandelpaden en kom volledig tot rust in de natuur. Of pak een mountainbike en trek eropuit. 

 

Meer een liefhebber van paardrijden? De 360 kilometer lange Veluwe-trail staat bekend als de mooiste ruiterroute van ons land.

 

Op de Veluwe zijn er voldoende mogelijkheden om te overnachten. Kies een mooi plekje uit voor de laatste dagen in je eigen huisje op wielen.

Afstand: 75 km

Camper inleveren in Almere Buiten

Tijd om de koffers in te pakken en je camper weer terug te brengen. Er is helaas alweer een einde gekomen aan je rondreis door Europa. 

 

Gelukkig is het maar een klein stukje naar huis. Geen verre vluchten, niet wachten op je bagage maar vanavond gewoon lekker thuis op de bank foto's terugkijken. Ook dát is genieten.

Afstand: 70 km

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties