Praktische Info - Japan

Ontdek je met

Chantal

Travelhome | Camper huren Japan

Veelgestelde vragen Japan

Camperreizen in Japan, hoe werkt dit nou precies? Is het vergelijkbaar met camperreizen in Amerika en Canada of juist heel anders? Op deze pagina leggen wij je onder andere uit hoe camperreizen in Japan is, waar je campings kunt vinden en hoe het zit met de verkeersborden.

Q: Wat kun je verwachten met betrekking tot uitgaven per dag? (boodschappen, benzine etc.)
A: De kosten voor benzine bedragen ongeveer 100 Yen (dit is ca. €0.85) per liter. De camper rijdt 1 op 8/10 kilometer. Voor maaltijden kun je rekenen op ongeveer €25,- tot €60,- per dag per persoon. Er zijn veel mogelijkheden om gratis of tegen een kleine vergoeding te overnachten met een camper in Japan. De kosten voor campings lopen van gratis tot ongeveer €55,- per nacht en alles daartussen.
Q: Waar kun je overnachten?
A: Japan telt in totaal meer dan 3000 campings, verspreid over het hele land. Een aantal van deze campings zijn parkeerplaatsen waar je gratis, of tegen een kleine vergoeding kunt overnachten: ''Michi-No-Eki'' wat letterlijk parkeerplaats betekent. In principe zijn de aangegeven ''Michi-No-Eki'' voornamelijk bedoeld om even te stoppen. Je kan echter 's nachts bij bijna alle ''Michi-No-Eki'' gratis overnachten. De ''Michi-No-Eki'' zijn vaak meer te vinden in de buurt van bezienswaardigheden en zijn voorzien van gratis toiletten en douches. Deze plaatsen zijn verspreid over heel Japan en gewoon te vinden langs de snelweg. Alle sanitaire voorzieningen zijn super schoon en netjes, ook langs de snelweg.
Q: Is de eerste hotelovernachting verplicht?
A: Nee, dit is niet verplicht. Je kunt er zelf natuurlijk wel voor kiezen om na aankomst in Japan een eerste hotelovernachting op te nemen. Omdat het een lange vlucht naar Tokyo is (ongeveer 11 uur wanneer je rechtstreeks vliegt), raden wij aan eerst een nacht in een hotel te overnachten om uit te rusten. In de buurt van Narita International Airport zijn een aantal campings. Wanneer je vliegt op Narita International Airport kun je er dus voor kiezen om direct de camper op te halen en op een van de nabijgelegen campings te overnachten. 
Q: Moet ik vooraf campings reserveren?
A: Nee, het is niet nodig om de campings vooraf te reserveren. Naast dat de flexibiliteit juist de charme is van een campervakantie, is Japan ook echt een kampeerland. Er zijn veel campings maar niet allen camping hebben plaats voor campers. Het beste kun je dan ook overnachten op de ''Michi-No-Eki''.
Q: Hoe veilig is het kamperen?
A: Japan is heel veilig. Zelf laten zij de auto's nog open en niemand die zich hier druk om zal maken. Ook op de parkeerterreinen waar je soms alleen overnacht, kan je prima overnachten zonder je zorgen te hoeven maken om de veiligheid.
Q: Is het toegestaan om 'wild' te kamperen of moet ik altijd op een camping overnachten?
A: Ja, het is toegestaan om vrijwel overal te kamperen. Japanners kamperen zelf ook veel. Dit komt vooral omdat de trein en hotels erg duur zijn. Voor toeristen is het daarom extra interessant om een camper te huren.
Q: Onze camper heeft geen douche. Waar kan ik douchen/baden?

A: In Japan zijn niet alle campings voorzien van de gebruikelijke faciliteiten zoals douches en toiletten. Het is daarom aan te raden om voor vertrek goed onderzoek te doen naar de campings waar je wil verblijven. Zo ben je vooraf op de hoogte van de aanwezige en ontbrekende faciliteiten. 

 

Als alternatief bezoek je een van de openbare badhuizen, Onsen genaamd. Dit zijn traditionele warmwaterbronbaden. Omdat de Onsen een lange geschiedenis hebben en van cultureel belang zijn, gelden hier strenge regels. Zo baden mannen en vrouwen scheiden, is badkleding niet toegestaan en worden tatoeages niet geaccepteerd. Mocht je een kleinere tatoeage hebben die je kunt afplakken, dan is de kans groot dat ze je wel toelaten. Sommige badhuizen bieden ook privébaden aan waar je kunt baden zonder last te hebben van de beperkende regels. 

 

Win voor vertrek informatie in over de Onsen die je wilt bezoeken, de regels die zij hanteren kunnen namelijk verschillen. Zo weet je waar je aan toe bent, kom je niet voor verrassingen te staan en geniet je optimaal van dit bijzondere ritueel.

Q: Welk voordeel geeft het reizen in een camper mij, boven het reizen in een auto?
A: Japan is een prachtig land, maar helaas niet het goedkoopste. Wanneer je reist met een auto dien je elke nacht te overnachten in een hotel, dit kan financieel erg oplopen. Doordat Japan erg veilig is, kun je heel gemakkelijk overnachten op de gratis ''Michi-No-Eki'' parkeerplaatsen. Je hoeft niets vooraf te reserveren waardoor je uiteraard erg flexibel bent met de camper. Een groot voordeel dus ten opzichte van het rijden met een auto. Ook kun je in de camper gemakkelijk zelf je maaltijden bereiden, waardoor je niet driemaal per dag uit eten hoeft te gaan. Ook hiermee bespaar je kosten. 
Q: Hoe verschilt het kamperen in Japan met kamperen in Europa?
A: De campings zijn vaak eenvoudig maar heel netjes en goed verzorgd. De meeste zijn alleen in de zomermaanden open (april tot oktober) en zijn voorzien van elektriciteit, een servicepunt en vuil waterafvoer. Personeel van de campings zijn heel vriendelijk maar spreken geen tot weinig Engels. Voor het aantal faciliteiten liggen de prijzen wel hoger dan de prijzen in Europa. Wil je buiten de zomermaanden kamperen dan kan dat heel goed op de ''Michi-No-Eki''. Enig probleem is alleen de elektriciteit en afvoer. 
Q: Is een internationaal rijbewijs verplicht in Japan?
A: Ja, in Japan is het Nederlandse rijbewijs enkel geldig met het internationaal rijbewijs. Het is dus verplicht een internationaal rijbewijs te hebben als je de camper wilt besturen. Een internationaal rijbewijs is een vertaling van jouw Nederlandse rijbewijs. Je kunt dit internationaal rijbewijs laten maken bij een ANWB-winkel. 
Q: Hoe zijn de wegen in Japan?
A: De wegen in Japan zijn goed begaanbaar. In totaal ligt er ruim 10.000 km aan wegdek. De Japanners zelf onderscheiden de gewone wegen met ''beneden-wegen'' en de wegen hoog boven de stad zijn de snelwegen. Deze snelwegen zijn tevens tolwegen. Alle grote steden in Japan zijn verbonden met tolwegen.
Q: Wat moet ik doen als ik een tolweg tegenkom?
A: Wanneer je een tolweg oprijdt dien je tol te betalen. Hoeveel dit precies is is afhankelijk van de route. De grote steden betaal je per 100 kilometer ongeveer 3.500 Yen (€28,-). Speciale trajecten als grote bruggen of routes richting een luchthaven geldt vaak een toeslag tussen de 300 Yen (€2,-) en 1.000 Yen (€8,-). De tol kan contant of per creditcard betaald worden.
Q: Zijn de verkeersborden enkel in het Japans?
A: De verkeersborden zijn tweetalig, Japans en Engels. Routes zijn goed te rijden met een GPS systeem.
Q: Is het moeilijk om met een camper in Japan te rijden?
A: In Japan rijdt men links. Je zal hier waarschijnlijk even aan moeten wennen, maar na één of twee dagen zal dit als vanzelf gaan. De lente, hoogte en breedte van de camper wijken natuurlijk wel af van een standaard auto. Houd daarom tijdens het rijden in de gaten hoe hoog, lang en natuurlijk hoe breed de camper is. Let op bij het rijden onder bruggen, takken, de overkapping bij het tankstation of de McDrive. Deze plakken zijn veelal te laag en dit kan fataal zijn voor de airco op het dak!
Q: Moet ik zelf beddengoed meenemen?
A: In onze reisvoorstellen nemen wij standaard een inventarispakket op, waar onder andere beddengoed bij inbegrepen is. Je hoeft dit dus niet van thuis mee te nemen.
Q: Kan ik mijn koffers goed kwijt in de camper?
A: Omdat de opbergruimte in de camper beperkt is, raden wij je aan om geen harde koffers mee te nemen, maar zachte tassen. Deze kun je gemakkelijk inklappen en opbergen in een van de compartimenten. 
Q: Heeft men in Japan dezelfde netspanning als in Nederland?
A: Nee, in Japan is de netspanning 100V. Houd er dus rekening mee om een spanningsvormer mee te nemen en een wereldstekken.
Q: Kan ik tijdens een reis makkelijk naar Nederland bellen en/of e-mailen?
A: In Japan is het voor mobiele operators niet toegestaan om een telefoonnummer uit te geven aan niet-ingezetenen. Dit betekent dus dat het niet mogelijk is om een prepaid simkaartje te kopen. Wil je toch mobiel bereikbaar zijn dan zijn er een aantal oplossingen, die helaas wel allemaal een prijskaartje hebben. De drie operators in Japan verhuren op alle internationale luchthavens een telefoon + simkaart of alleen een simkaart. Wanneer je Japan weer verlaat die je dit op de luchthaven weer in te leveren. Wanneer je alleen de simkaart huurt, kost dit 100 Yen (€1,-). Wil je een telefoon erbij dan kost dit extra, hoeveel is afhankelijk van het type telefoon. Dit is enkel de huur, voor elke minuut die je belt moet extra betaald worden. Veel verhuurlocaties op de luchthaven verhuren ook mobiele hotspots. Hiermee wordt de mobiele data omgezet naar WIFI waardoor je met je telefoon, tablet of laptop verbindingen kan maken. Voor 400 Yen per dag heb je 10GB data op maandbasis. Er zijn een aantal kleinere operators die recentelijk prepaid data-only simkaarten verkopen. Je ontvangt dan geen telefoonnummer maar enkel het dataverkeer. Naast deze simkaartjes is er op veel openbare gelegenheden WIFI aanwezig waar vaak gratis gebruik van kan worden gemaakt. Helaas is dit niet het snelste internet. 
Q: Hoeveel contant geld moet ik meenemen tijdens een camperreis? En kan ik makkelijk pinnen ter plaatse?
A: In de grote steden is pinnen geen probleem. In Japan zijn de beroemde Seven Eleven shops met ruime openingstijden. Deze shops beschikken over WIFI, toiletten en geldautomaten. De automaten accepteren niet altijd maestro kaarten. Hiervoor zou je bij een bank geld op kunnen nemen. Wanneer je verder het platteland inrijdt is pinnen moeilijk. Zorg daarom dat je altijd voldoende Yens op zak hebt. In winkels, restaurants en hotels betaal je gemakkelijk met de creditcard. Visa kaarten zijn het meest gebruikt maar kaarten als Mastercard, Dinersclub en American Express worden ook overal geaccepteerd. 
Q: Zijn er onderweg voldoende tankstations om te tanken?
A: Onderweg zijn er voldoende tankstations en deze zien er voor het overgrote deel hetzelfde eruit als in Europa. Betalen kan met contant geld of met creditcard. Niet alle pompen zijn bemand. Er zijn nog enkele pompen waarbij de brandstofslangen aan het plafond hangen. Een raar gezicht, maar je parkeert de camper dan onder de slang en trekt deze naar beneden. Op een monitor kun je zien hoeveel je tankt en als je klaar bent, betaald je in de shop. 
Q: Zijn er voldoende supermarkten onderweg om boodschappen te doen?
A: De supermarkten vind je vooral in de grote steden. Zodra je verder het platteland in rijdt zal het aantal supermarkten ook minder worden. Zorg daarom altijd voor een volle camper wanneer je weet dat je even niet in een grote stad komt.
Q: Wat is de beste reisperiode om naar Japan te gaan?
A: Het weer in Japan lijkt redelijk op het weer in Nederland met zachte winters, al zijn de zomers warmer en vochtiger. In de zomer zijn juli en augustus het warmst, ongeveer 30 graden. Vanaf half juni tot eind juli valt de meeste regen. De winters zijn vrij droog met temperaturen rond de 10 graden. Japan kun je heel het jaar door goed bezoeken. In maart en april komen de verschillende fruitbomen tot bloei, deze 'sakura' is één van de hoogtepunten van het land. Daarnaast maken de herfstkleuren in oktober en november een bezoek aan Japan ook erg bijzonder. Houd er rekening mee dat er in de maanden september tot en met november tyfoons voor kunnen komen