Campinginformatie Australië

De reis is gepland, de voorbereidingen voor de route kunnen beginnen! Het uitzoeken en reserveren van de campings is hier natuurlijk onderdeel van. Omdat wij je graag goed voorbereid op reis willen laten gaan, willen we je hierbij graag informeren over de campings in het gebied waar je gaat reizen. We lichten de mogelijke campings en het reserveren hiervan onderstaand graag toe, en beantwoorden een aantal van de veelgestelde vragen hierover. 

WAT VOOR CAMPINGS ZIJN ER?

Er zijn campings in alle categorieën (van basic tot 5* luxe inclusief zwembad), voor ieder wat wils. In principe mag er in Australië vrij gekampeerd worden maar dit betekent niet dat je zomaar overal mag gaan staan ( bebouwde kom en nationale parken zijn sowieso niet toegestaan). Op de meer toeristische routes zoals bijvoorbeeld Cairns – Sydney is er een groot aanbod, in The Outback is het aanbod zeer beperkt en hier zal vrij kamperen vaker aan de orde zijn. 

HOE KAN IK DE CAMPINGS VINDEN?

Er is een uitgebreid netwerk van campings in Australië, in alle categorieën. Hierbij een aantal website die handig zijn:

Apps om te downloaden:

  • Campermate (gratis, werkt offline) 
  • WikiCamps Australia (€ 5.49) 

WAT ZIJN DE KOSTEN VOOR DE CAMPINGOVERNACHTINGEN?

De kosten voor een (natuur)camping lopen uiteen van AU$ 10 tot  AU$100 per nacht, per campingplek.  Er zijn soms uitzonderingen voor campings op een drukkere/populaire locatie. 
Bij reservering worden de campings veelal direct betaald door middel van een creditcard. Eventuele kortingen  worden ter plaatse bij het inchecken verrekend en teruggestort op de gebruikte creditcard. 

 

Het is mogelijk dat een camping extra kosten in rekening brengt, bijvoorbeeld voor extra personen. Meestal is de prijs voor een campingplek inclusief maximaal  twee personen, en wordt er voor extra personen een extra toeslag in rekening gebracht. Reis je met meer dan zes personen in de camper? Bekijk dan goed de voorwaarden van de camping want sommige campings hanteren een maximum van vier/zes personen per campingplek. 

HEB IK ELKE NACHT EEN CAMPING MET STROOM/WATER NODIG?

Het is niet nodig om elke nacht gebruik te maken van een camping voorzien van stroom/water. Onze ervaring is dat, bij zuinig gebruik van het water, het geen probleem is om 2 à 3 nachten zonder deze faciliteiten te overnachten. Uiteraard is het afhankelijk van het type camper waarmee gereisd wordt. 

 

De elektriciteit is nodig om in de camper gebruik te kunnen maken van de stopcontacten, de airco en de eventuele magnetron. 

 

Op verschillende campings is een algemeen dumpstation aanwezig, waar je het verse water bij kunt vullen en de vuilwatertanks kunt dumpen. 

MOET IK DE CAMPINGS VOORAF RESERVEREN?

Uiteraard is het mogelijk om campings vooraf allemaal te reserveren maar over het algemeen is dit niet nodig. Het aanbod van campings is groot en hierdoor is het eigenlijk niet nodig om de gehele reis al op voorhand vast te leggen ( wat zorgt voor vrijheid en flexibiliteit tijdens de reis ). Er is  grotere drukte rondom de feestdagen aangezien zowel Australië dan zomervakantie hebben en Europeanen vaak de maanden December en Januari gebruiken om naar Australië op reis te gaan.  Ook tijdens onze zomervakantie kan het nodig zijn om op drukkere plaatsen vooraf te reserveren.