33-daagse camperreis Toronto - Calgary

In juni 2016 maakte de familie van de Pieterman een overgetelijke camperreis door Canada. Tijdens deze 33-daagse reis door Canada heeft de familie van de Pieterman onder andere de prachtige wateren van Lake Louise, de Niagara Falls en steden als Calgary en Toronto gezien. De reis begon in Oost-Canada waar de familie van de Pieterman genoot van de prachtige skyline van Toronto vanuit de CN Tower. Vervolgens bezochten ze de prachtige omgeving van de Niagara Falls. Daarna volgde een reis door onder meer Keene, Milton en Huntsville.

Na een korte vlucht stapte de familie vervolgens uit in Calgary, waarna hun rondreis door het bijzondere Canada verder ging. Steden als Calgary en Banff werden bezocht. Ook Lake Louise werdt bezocht. Het helderblauwe water tussen de bergen geeft een prachtig beeld van de natuur die Canada te bieden heeft. 

Ben je benieuwd wat Canada nog meer te bieden heeft? Lees dan snel het reisverslag van de familie van de Pieterman!

Tips voor een reis naar Canada

Je kunt een camper in Canada besturen met een Nederlands personenautorijbewijs, ondanks de afmetingen van de camper. Het zijn in feite (kleine) vrachtauto’s. Het rijden ermee is even wennen, maar went snel, mede dankzij de brede wegen, de automatische versnellingsbak en de cruise-control waarmee de campers meestal zijn uitgerust (even goed in het instructieboekje opzoeken hoe dit werkt).
Een navigatiesysteem is zeer gewenst. Vooral in en rond de grote steden staan niet de “doelen” op de bewegwijzering, maar alleen de namen van de zijwegen. En dat is zeer lastig voor onbekenden. In het navigatiesysteem kun je wel bijvoorbeeld “Calgary-centrum” opgeven. Ook om de stad uit te komen is zo’n systeem erg handig. In het buitengebied kun je bijna niet verkeerd rijden.
Ga na of er een camping is die niet ver van camperverhuurder ligt. Als je de camper vrij vroeg moet terugbrengen, is het handig als je niet te ver moet rijden. Vooral in de buurt van grote steden kan het onaangenaam druk zijn in de ochtendfile.
Na, de camper te hebben opgehaald, op zoek naar een (grote) supermarkt voor de eerste inkopen. De camperverhuurder kan je de weg erheen wijzen. De Wal-Mart vind je overal, maar let op dat de betreffende vestiging ook de dagelijkse boodschappen aanbiedt, want soms verkopen ze voornamelijk kampeerspullen, gereedschap, elektronica, e.d. Kijk in de keuken van de camper wat er allemaal nog ontbreekt. Denk bijv. aan afwasmiddel, afwasborstel, vaatdoekjes, waslijn, knijpers, kurkentrekker, gasaansteker of lucifers, keukenrol, toiletpapier, plastic (magnetron)folie, plastic zakjes, voorraaddozen, (plastic) wijnglazen, enz., enz.
Denk erom dat er bij vrijwel alle aankopen nog interlokele en lokale belasting bij komt. De grootte daarvan is verschillend per provincie en per soort artikel.

Bij sommige supermarkten kun je bij de informatiebalie een gratis klantenkaart krijgen waarmee veel artikelen met korting kunnen worden gekocht. Ondanks dat in de winkel is aangegeven dat je airmiles krijgt, lukte ons dat met een Nederlandse airmileskaart niet.
Het prijspeil lag in 2016 hoger dan in Nederland.

Wij konden met een Nederlandse bankpas niet bij een betaalautomaat betalen. Wel konden we er uiteraard gebruik van maken bij een geldautomaat.

Alcoholische drank (ook wijn en bier) kun je niet in een supermarkt kopen, maar is alleen in slijterijen (liquor stores) te koop en was duurder dan in Nederland. In de provincie Ontario heten deze winkels “LCBO” (Liquor Control Board of Ontario).
Denk erom dat ook op kleine plastic flesjes en blikjes (een klein bedrag aan) statiegeld zit. Zwervers hebben een beetje inkomsten als ze deze door anderen achtergelaten verpakking verzamelen.

Een creditkaart is bijna onmisbaar. Je kunt er op heel veel plaatsen, ook kleine bedragen, mee betalen en vaak wordt hij ook gebruikt als borg. Soms schrijft de camperverhuurder meteen een fiks bedrag aan borg af dat enige weken na de vakantie wordt terugbetaald, eventueel onder verrekening van schade, extra gereden kilometers, maar ook eventuele aanschafkosten die men vergoedde.
Denk erom dat je bij sommige tankstations van tevoren moet opgeven voor hoeveel geld je denkt te gaan tanken, dus voordat je kunt tanken. Dat doet men om misbruik te voorkomen. Als je voor minder tankt dan je hebt betaald, krijg je dat uiteraard terug.

De campers rijden meestal op benzine. Deze brandstof kostte in 2016 ca. $ 0,96 – 1,25 (ca. € 0,70 - 0,85) per liter. De campers rijden ongeveer 1:4. Vaak is de benzine bij een supermarkt goedkoop.
Als je een laptop hebt meegenomen met draadloos internet, kun je op veel campings gratis of tegen betaling van een gering bedrag op het web surfen. Gratis hotspots zijn er ook bij en in de directe nabijheid restaurants en cafés, bijvoorbeeld bij de vestigingen van McDonalds.
Het water uit de tanks in de campers is niet altijd geschikt om te drinken. Je weet nooit wat de vorige gebruiker heeft getankt. Je kunt uiteraard flessenwater kopen, maar een goedkoper alternatief is een groter tankje met water dat je in de supermarkten kunt kopen. Later kun je dat vullen met leidingwater.
Neem niet te veel kleding mee. Kleren zijn in Canada relatief goedkoop.

Als je op 1 juli in Canada bent, moet je zeker de nationale feestdag “Canada-day” meemaken. Optochten, kraampjes met etenswaren, muziek, dans en dat meestal door de verschillende bevolkingsgroepen. Wel moet je er rekening mee houden dat de campings dan vaak erg vol zijn en vaak volgeboekt. Dat is ook het geval in de periode daarop volgend, omdat dan de vakanties van de Canadezen beginnen. Reserveer ze dan daarom vrij lang vooruit.

Campings zijn niet duur. Wij betaalden in 2016 voor twee personen + camper tussen $ 15,00 en $ 35,00 per nacht, afhankelijk van de voorzieningen. De campings in natuurgebieden zijn het mooist en goedkoopst, maar hebben vaak weinig voorzieningen: geen elektriciteit, soms alleen een toilet zonder waterspoeling, wel meestal een tappunt voor water en een dumpplaats voor het afvalwater van de camper. De luxere campings zijn vaak op alle camperplaatsen voorzien van aansluitingen voor elektriciteit, water en afvoer.
Telefoneren met je mobiele telefoon is duur, tenzij je een lokale SIM-kaart hebt geïnstalleerd. Vaak hebben campings een gratis nummer, maar bel dat niet met je mobiele telefoon als deze een Nedrelandse SIM-kaart heeft, want dan moet je alsnog veel betalen. Je kunt ook via Skype (goedkoop) of Whatsapp (gratis) bellen, vooropgesteld dat je WIFI hebt. Er staan in Canada nog redelijk veel telefooncellen.
Neem enige oude hand- en theedoeken mee. Deze kun je aan het eind gebruiken om de camper schoon te maken en dan weggooien.

De spanning van de elektriciteit is in Canada 110V en de aansluitingen zijn anders. Veel apparaten die in Nederland in gebruik zijn, zoals oplaadapparaten voor camera's, mobiele telefoons, laptops, e.d., werken ook op dat voltage, maar bijv. een föhn waarschijnlijk niet. Kijk op het apparaat voor welk voltage hij geschikt is. Neem in ieder geval een wereldstekker mee. Ook een omvormer die de 12V gelijkstroom van de sigarettenaansteker in de camper omvormt naar 220V wisselstroom kan gemakkelijk zijn. Let er op dat het apparaat voldoende vermogen levert.

Onderweg in Canada zul je ongetwijfeld door nationale parken komen. Overweeg hiervoor jaarpassen te kopen die voor alle parken geldig zijn in plaats van losse passen per park. Ik denk dat de jaarpassen voordeliger zijn bij een bezoek aan tenminste zes parken. En bedenk dat je bijvoorbeeld bij een rit van Radium Hot Springs via Banff naar Jasper al door drie parken rijdt waarvoor je een pas nodig hebt. De passen zijn bij de parken zelf te koop.

periode: juni-juli 2016
afstand: 5604 km

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties