Maak kennis met uw reisleiders Ans en Frans Groot

Interview met Ans en Frans Groot, de begeleiders van de Noord en Zuid-Tour.

Ans en Frans Groot zijn beiden met pre-pensioen. Ze wonen op de prachtige Utrechtse Heuvelrug. Ze hebben 3 kinderen en momenteel 7 kleinkinderen.  Ze reizen en kamperen al sinds 1990 zowel in Europa als in Zuidelijk Afrika, Canada en de USA. Sinds 1998 reizen ze ook rond met de camper. De meeste reizen hebben ze gemaakt door Zuidelijk Afrika waar ze een passie voor hebben gekregen.  Niet alleen voor Zuidelijk Afrika, maar ook in Kenia, waar ze actief zijn in ontwikkelingswerk,  ligt een stukje van hun hart.
In haar jonge jaren heeft Ans als verpleegkundige gewerkt totdat de kinderen haar aandacht opeisten.  De laatste 16 jaar van haar arbeidzame leven heeft Ans gewerkt als bode en gastvrouw op een gemeentehuis. Frans heeft, na 6 jaar werken in de tuinbouw in een familiebedrijf, een 37 jarige carrière achter de rug als politieman en heeft in dat vak op veel gebieden gewerkt en leiding gegeven.
Ans en Frans zijn voor de komende jaren de begeleiders van  camperreizen in Zuidelijk Afrika voor Travelhome en dan met name de prachtige Noord- en Zuid Tour.

Ans en Frans Groot
                         
Hoe is jullie passie voor Zuidelijk Afrika ontstaan?
Nadat we een aantal jaren Europa hadden verkend en een paar camperreizen door Canada en de USA hadden gemaakt namen we in 2003 deel aan een begeleide camperreis door Zuid-Afrika. Het was eigenlijk liefde op het eerste gezicht. We waren meteen ‘verkocht’. Zo een prachtig land. Schitterende en ontzettende uiteenlopende natuur, woestijnachtige- en  groene gebieden, bloemenpracht, bergketens, schitterende stranden,  prachtige natuur- en wildparken en  vriendelijke en gastvrije mensen.  We namen ons meteen voor hier vaker heen te gaan. We werkten toen nog en waren dus wat minder vrij maar 1,5 jaar later waren we er weer. Toen meteen een groot deel van wat nu de Noord Tour is gedaan met Botswana en een groot stuk van Namibië daarin. Daar hebben we zo mogelijk nog meer van genoten. Een geweldig land met ook een fantastische natuur met veel verscheidenheid en met Etosha,  één van de allermooiste wildparken die we kennen. Veel ‘woestijnachtige’ gebieden maar met zoveel diversiteit dat het ons blijft boeien. Daarna hebben we nog 3 camperreizen gemaakt waarin we Zuid Afrika, Botswana, Zambia en Namibië hebben bezocht.
Met name de rust en weidsheid van die landen zijn heel bijzonder. Daar kunnen we echt onthaasten en ons ontspannen tijdens het reizen.
Overigens horen we geregeld dat mensen ‘verliefd’ worden op Zuidelijk Afrika en vaker terug komen. 
                
Noordtour Leen & Hennie 0180    ZA_Blyde River Canyon_01

Wat vinden jullie zo plezierig aan het reizen per camper?
Vrijheid!  Het plezierigste van het reizen per camper is voor ons het gevoel van vrijheid. Je reist in je ‘eigen’ huisje op wielen, hebt daarin je volledige privacy en hebt alles bij je en bent daardoor hartstikke vrij. Als je zin hebt in koffie stop je  op de 1e beste parkeerplek en zet koffie  of…… nog mooier , als je een mooie plek ziet met mooi uitzicht dan stop je gewoon en gaat er je koffiestop houden. Niet afhankelijk van dorpjes of restaurantjes. Gewoon koffiedrinken en lunchen in de open lucht op plekje die mooi zijn. Het enige ‘moeten’ is dat je eind van de dag naar een camping gaat. Voor ons voelt het veel vrijer dan in hotels overnachten en het heeft beduidend meer comfort dan gewoon kamperen en dat samen maakt het voor ons de ultieme manier van reizen,  zeker in de landen van  Zuidelijk Afrika.

ZA_Kalaharicamper_01
 
Wat is er in jullie ogen zo mooi aan het reizen met een begeleide camperreis?
Toen we in 2003 deelname aan een begeleide camperreis deden we dat vanuit een verwachting die ook volledig bewaarheid is geworden. We vonden en vinden het nog steeds een geweldige formule. Overdag je eigen tour rijden met je volledige vrijheid en te bezoeken onderweg wat je wilt.  ’s Avonds op de camping de keuze uit je privacy of de gezelligheid van anderen van de groep opzoeken. Na je rit van de dag met anderen kunnen delen wat je voor moois hebt gezien en te horen wat anderen die dag enthousiast heeft gemaakt, dat  geeft voor ons gewoon wat extra’s.  Daarnaast de zekerheid dat alles voor je geregeld is en dat je alleen maar hoeft te genieten van je reis en nergens zorgen over hoeft te maken dan alleen tanken en boodschappen doen.  De begeleiders die de route uitleggen, je de bezienswaardigheden en achtergrondinformatie uitleggen en voor je klaar staan. Ook de gezamenlijke excursies zijn op die manier leuker. Je krijgt als groep meer actieve uitleg en toelichting bij een excursie en soms geeft het samen beleven van mooie dingen en uitjes meer plezier. Je maakt zo ook echt meer mee dan wanneer je zelf een tour maakt.

01303123   ZA_AddoElephant_02
          
Wat is jullie ervaring met het begeleiden van camperreizen?
We hebben inmiddels 4 camperreizen begeleid waarvan 3 in Zuidelijk Afrika en 1 in Canada. We vinden het ontzettend leuk. Een geweldige hobby om het zo maar eens te zeggen. Altijd op stap met mensen die plezier hebben in hun reizen. Mensen die wij ook een plezier kunnen doen door alles zo goed als mogelijk is voor ze organiseren en te regelen. Het is een geweldig gevoel als je ziet dat mensen er van genieten. Daar genieten wij dan weer van. 

  01301751
 
Kun je vertellen wat er zo mooi is aan de Noord- en Zuid Tour?
Zoals we al eerder aangaven gaan we door prachtig mooie gebieden. De toeren hebben wel ieder hun eigen karakter.
Met de Noord Tour bezoek we vier landen waaronder in Zambia de Victoria Falls. In Zuid Afrika, Botswana en Namibië komen we door de mooiste gedeeltes. De mooiste routes, veel mooie natuur en natuurlijk veel wild. Meestal in de wildparken maar ook wild in gebieden waar geen wildparken zijn. Gewoon onderweg.  Een paar andere hoogtepunten zijn de Panoramaroute nabij Blydepoort. De naam zegt het al. Het beroemde Krugerpark, het Chobe National Park met een boottocht op de Chobe rivier om wild te spotten, het Etoshapark met enorm veel wild, een bezoek aan een Bushmen- en een Himbadorp ,de prachtige woestijngebieden van Namibië, rotstekeningen van de Bushmen(San),  bij Cape Cross tienduizenden zeehonden, bij Swakopmund een dolfijncruise op de oceaan, de Fishriver canyon (op éen na grootste ter wereld)  en een bezoek aan Kaapstad. 
Bij de Zuid Tour blijven we in Zuid Afrika. Van Kaapstad naar Johannesburg door de mooiste gedeeltes van het Zuiden en Zuidoosten. De hoogtepunten van die tour zijn Kaapstad, Kaap de Goede Hoop, walvissen spotten bij Hermanus, het wijngebied, de Swartbergen, Shaka Zululand,  de Parken  Addo Elephant,  Tsisikamma, Golden Gate, Royal Natal,  Hluhluwe en Krugerpark. Ook hier weer de panoramaroute.

  ZA_zuluwomen_01  Olifant - Letaba 150
      
Wat kunnen de deelnemers van jullie verwachten tijdens de tour?
Ons doel van onze rol als begeleiders is om de deelnemers maximaal van hun reis te laten genieten. Waar nodig staan we ze bij als er eens een keer wat tegenslag is als een lekke band of andere pech. Verder geven we hulp en advies op technisch en/of medisch gebied.
We spannen ons in om alles zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen en de deelnemers zoveel mogelijk van informatie te voorzien over routes en wat er onderweg voor ze te beleven valt. Zo kunnen ze ieder voor zich zoveel mogelijk hun eigen tour maken. 

  P9160295