Bezienswaardigheden - Zwitserland

Ontdek je met

Manon

Susanne

Loes

Inge

Filters

Soort bezienswaardigheid
BezienswaardigheidDorpNatuurparkenRoad TripsSteden
Filters toepassen
<
3 / 3
In het noorden van Zwisterland ligt nabij Neuhausen en Schaffhausen de grootste waterval van Europa: de Rheinfall. De Rijn stort zich maar liefst 23 meter naar beneden over een breedte van 150 meter.  SPECTACULAIR RHEINFALL Wanneer je de camper parkeert en een korte wandeling maakt zie je de waterval al snel in zijn volle glorie. Het gebulder en gedonder van de enorme watermassa is erg spectaculair en onbeschrijfelijk intens. Het watergeweld is werkelijk adembenemend.  De beste reistijd om de waterval te bezoeken zijn de maanden mei en juni, omdat de hoeveelheid water, vanwege de smelting door de warmte, in deze periode het grootst is. Er stroomt dan ruim 600 kubieke meter water per seconde over de rotsen in het midden van de Rijn. BOOTTOCHT In het midden van de watermassa steekt een puntige rots omhoog, de Rheinfallfelsen. Je kunt de rots beklimmen via een wandelpad omhoog, naar de top, zodat je een geweldig uitzicht hebt over de waterval. Om hier te komen maak je een boottocht. In de omgeving van de Rheinfall zijn een viertal boottochten mogelijk. Allen hebben een kleurcode gekregen.  De rode boot brengt je in een paar minuten naar de overzijde en betreft meer een soort veerpont. De blauwe boot maakt een rondvaart van ca. 15 minuten. De gele boot brengt je naar het middelpunt en vanaf hier kun je dus de imposante Rheinfallfelsenrots bezoeken in ca. 30 minuten. De roze boot maakt een uitgebreide rondvaart over de Rijn van ongeveer een half uur.  Kies jij voor blauw, rood, geel of roze? SCHLOSS LAUFEN Statig gelegen torent het kasteel hoog boven de Rheinfall uit. De onstuimige waterkracht raast door, aan de voet van Schloss Laufen, een erfgoedsite met veel betekenis voor Zwitserland . Tijdens een bezoek aan de Rheinfall kunnen we je zeker adviseren om ook het kasteel te bezichtigen en vooral bij een mooie zonnige en heldere dag heb je een geweldig uitzicht op de waterval.  SCHAFFHAUSEN Het stadje Staffhausen ademt een middeleeuwse sfeer uit en is autovrij. Aan de rand van de stad kun je de camper goed parkeren en vervolgens wandel je door gezellige straatjes naar de verschillende trekpleisters zoals het symbool van de stad, de Munot burcht. Al van ver is de burcht goed zichtbaar.  Vanuit Schaffhausen komt de Rijn iets verderop uit in de Bodensee, een indrukwekkend en uniek meer dat op zowel Zwitsers, Duits als Oostenrijks grondgebied ligt.  Vlakbij Schauffhausen ligt ook het Naturpark Schaffhausen, een perfecte bestemming voor een heerlijke wandeling tijdens je camperreis. 
Lees verder…
Een uniek natuurfenomeen in Zwitserland is de Ruinaulta, ook wel de Zwitserse Grand Canyon genoemd. Ruim 10.000 jaar geleden ontstond de rijnkloof, welke zich uitstrekt over bijna 13 km tussen Ilanz en Reichenau. Wanneer je met de camper over de bergweg gaat rijden heb je continu uitzicht op de kloof, die tot wel 400 meter diep is. TREINREIS De kloof is bereikbaar over water, per fiets, te voet, maar bijvoorbeeld ook per trein. Het betreft een van de populairste routes waarbij het spoor van Rhaetian Railway helemaal onderin prachtig door de kloof kronkelt.  EEUWENOUD Ruinaulta is de naam waarmee de Romaanse lokale bevolking de Vorderrhein kloven aanduidt, wat zoiets als hooggelegen puinhoop betekent. Het gesteente stamt uit de oertijd waarbij de gletsjer uit de ijstijd een rotslawine heeft doorstaan. De bizarre kalkachtige rotsformaties zijn kenmerkend voor de Ruinaulta. ACTIVITEITEN BIJ DE RUINAULTA Door het bijzondere natuurgebied in de omgeving van de Ruinaulta kun je allerlei activiteiten ondernemen. Wandel over de paden bij de glinsterende meren of door het alpenbos. Maar ook voor de actievere camperreizigers zijn er diverse mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan mountainbiken, kanovaren of raften. Vooral in de woeste stroomversnellingen kunnen ook de raftingavonturiers zeker hun hart ophalen. Een bezoek aan het bijzondere uitkijkpunt, ‘Il Spir’ behoort dan ook tot de mogelijkheden.   
Lees verder…
Vlakbij de Franse grens, aan de oevers van de Doubs, ligt het middeleeuwse dorpje Saint-Ursanne. Dit authentieke dorp herbergt vele verborgen schatten en juweeltjes en het is één van de best bewaarde middeleeuwse dorpen van Zwitserland .  SAINT-JEAN NÉPOMUCENE-BRUG Samen met de drie poorten vormt de Saint-Jean Népomucène-brug de enige toegang tot het oude dorpje, ook wel ‘de parel van de Jura’ genoemd.  HISTORISCH ERFGOED Saint-Ursanne heeft verschillende prachtige oude gebouwen die je kunt bezoeken tijdens de camperreis, waaronder de kapittelkerk, de Doubsburg en het klooster uit de 12e en 13e eeuw.  Volgens de legende werd het schilderachtige dorpje gesticht door een Ierse monnik Ursicinus, die zelf op een afgelegen plek als kluizenaar leefde. Via een trap kun je de kluizenaarswoning in een grot bewonderen.  VISSEN In de rivier de Doubs kan er gevist worden op de beste beekforellen. Vanaf de camping aan de rand van het dorp kun je dus ook heel goed naar de rivier wandelen en een vrije middag vissen in de Doubs. Maar het groene landschap in de omgeving van het dorp is tevens erg geliefd bij zowel kano- als kajakvaarders. Ook voor wandelliefhebbers is de omgeving van Saint-Ursanne een ideale bestemming.   
Lees verder…
De Simplonpas is een bergpas tussen Zwitserland en Italië . Het verbindt de Zwitserse stad Brig, in het kanton Wallis, met het Italiaanse Domodossola. De pas heeft een lengte van bijna 65 km en kent een pashoogte op 2000 meter. Vanaf de pas heb je een fabelachtig uitzicht over de reusachtige bergen en het lager gelegen Rhônedal.  KENMERKENDE ADELAAR Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een grote adelaar van 8 meter hoogte gebouwd. Het verhaal gaat dat de Zwitsers vanaf deze adelaar de grens met Italië goed konden observeren.  Met de camper kun je de pas makkelijk berijden via diverse haarspeldbochten omhoog. Vanaf iedere bocht is het uitzicht weer anders en enorm fascinerend.  PARKEER DE CAMPER VOOR EEN PERFECT UITZICHT OVER HET DAL Wanneer je boven bij het ‘Alte Hospiz’ de camper parkeert heb je een schitterend uitzicht. Aan de ene kant op de hoge alpen in het Berner Oberland , maar ook zie je aan de andere kant de gletsjerflanken van de ruim 4000 meter hoge Fletschhorn.   
Lees verder…
Het meest zuidelijke kanton van Zwitserland , Ticino, wordt ook wel de ‘poort naar het zuiden’ genoemd. Rijd met de camper door de Gotthardwegtunnel naar het zuiden en je komt in dit bijzondere gebied, waar men Italiaans spreekt. Je waant je in mediterraanse sferen en het gebied leent zich perfect voor een rondreis met de camper. Het gebied kenmerkt zich door hoge bergen, grillige rotsen en een indrukwekkende alpinewereld. Vooral het milde warme klimaat is erg geliefd bij de toeristen. LAGO MAGGIORE Het Lago Maggiore is erg populair met de zuidelijke flair, romantische pleine, authentieke huizen en wat dacht je van palmbomen?  Rondom het meer zijn verschillende campings te vinden en vooral de ligging nabij de authentieke sfeervolle dorpjes, is vaak ideaal.  In de zomermaanden is het vaak erg druk aan het Lago Maggiore en het reserveren van de campings kunnen we dan ook zeker aanraden. GRENS MET ITALIE In het zuiden grenst het kanton Ticino aan Italië . In het Frans en Duits wordt dit kanton aangeduid met ‘Tessin’. De hoofdstad van Ticino is Bellinzona, maar plaatsen als Lugano en Locarno zijn vaak meer geliefd. Elk stadje heeft haar eigen charme en je waant je in middeleeuwse sferen. Aan de diverse boulevards kun je genieten van heerlijke Italiaanse maaltijden en drankjes. BERGPASSEN BERIJDEN MET DE CAMPER Er zijn verschillende bergpassen te berijden met de camper in Ticino. Denk bijvoorbeeld aan Valle Verzasca, met haar beroemde stuwdam en romaanse brug, maar ook de Valle Maggia laat je via smalle haarspeldbochten naar de top van het gebergte rijden. Ontzettend spectaculair en onbeschrijfelijk mooi. Een echte must voor tijdens de camperreis door Ticino.   
Lees verder…
Een van de meest gefotografeerde plekken in Zwitserland is de indrukwekkende top van de Matterhorn in Zermatt, in het kanton Wallis. De indrukwekkende legendarische piek van de Matterhorn is bijna 4500 meter hoog en is door veel toeristen zeer geliefd. Dit is hoe je een berg tekent als kind: een echte spitse bergtop die trots en parmant de hemel in rijkt. Niet voor niets is de Matterhorn het symbool van Zwitserland en bovendien terug te vinden op diverse producten zoals de bekende Toblerone chocolade.  De berg werd in 1865 door een team van zeven bergbeklimmers, onder leiding van de 20-jarige Londense boekhandelaar Edward Whymper bedwongen. Nog altijd is het beklimmen van de imposante bergtop een doel van veel bergbeklimmers.  BUITENACTIVITEITEN Maar het mondaine dorp Zermatt heeft veel meer te bieden dan enkel het bewonder van de top van de Matterhorn. Allerlei buitenactiviteiten zijn er te ondernemen, variërend van heli-skiën tot snowboarden, maar ook mountainbiken, wandelen en paragliden behoren tot de oneindige mogelijkheden van Zermatt. Het autovrije dorp ligt op een hoogte van 1650 meter en is omringd door zo’n 29 adembenemende bergtoppen. Het dorp bestaat niet enkel uit prachtige luxe hotels, restaurants en winkels, maar het straatbeeld wordt zeker ook bepaald door houten chalets, elektrische busjes en ouderwetse paardenkoetsen die kletteren over de kasseien. De combinatie tussen ‘oud en nieuw’ is hier overal goed zichtbaar en zorgt voor een unieke, prettige sfeer, overal waar je komt. GOTTHARD BAHNTREIN Zermatt is met haar ruim miljoen toeristen per jaar verreweg één van de meest populaire bestemmingen van Zwitserland . Met de camper kun je het beste parkeren in bijvoorbeeld Visp vanwaar je vervolgens met de Matterhorn Gotthard Bahntrein naar het station in het vrij geïsoleerde Matterdal reist. Tijdens deze unieke indrukwekkende treinrit kun je al heerlijk genieten van het geweldige uitzicht. De vallei wordt omringd door imposante bergtoppen en de natuur wordt ruiger wanneer de trein verder omhoog slingert. Onderweg kun je stromende rivieren, dennenbossen, houten chalets en groene bergweides bewonderen. Ook de besneeuwde bergtoppen blijven fascineren tijdens de treinrit. Een geweldige start van een bezoek aan het gezellige Zermatt.  Ook kun je een kortere treinrit overwegen: in het dorpje Täsch, op ongeveer vijf kilometer van Zermatt, kun je de camper betaald parkeren en met de trein verder reizen. HINTERDORF In het oude deel van het dorp, het Hinterdorf genaamd, waan je je eeuwen terug in de tijd. Wandelend door de smalle straatjes met de typische Zwitserse houten chalets geniet je van de authentieke sfeer.  KABELBANEN In de omgeving van Zermatt is een groot gebied aangelegd met allerlei verschillende kabelbanen, het Matterhorn Paradise. Vanaf verschillende dalstations kun je met de kabelbaan naar een hoger gelegen gebied reizen, vanwaar je prachtige wandelingen kunt maken. Steeds met een ander, prachtig uitzicht op de Matterhorn. Het bergstation is met haar 3829 meter hoogte boven zeeniveau het hoogste kabelbaanstation van de Alpen. De rit met de kabelbaan duurt zo’n 9 minuten.  Eenmaal boven is het uitzicht overal werkelijk verbluffend. Op heldere dagen bewonder je niet alleen de top van de Matterhorn, maar ook de top van de Gran Paradiso (de hoogste berg van Italië ) en de top van de Mont Blanc (de hoogste berg van Frankrijk) kun je zien liggen.  GORMERGRAT BAHN Een andere manier om te reizen vanuit Zermatt is het maken van een rit met de Gornergrat Bahh, het hoogste kabeltreintje van Europa. Het treintje brengt je naar de 3089 meter hoge berg Gornergrat vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt vanaf het uitkijkplatform. Niet alleen de Matterhorn kun je vanaf hier bewonderen, ook heb je uitzicht op de op één na grootste gletsjer van de Alpen en de Dufourspitze. Want niet de Matterhorn is de hoogste berg van Zwitserland, die eer gaat naar de Dufourspitze, met zijn 4634 meter hoogte. Omdat er zoveel verschillende kabelbanen zijn in het gebied rondom Zermatt en de Matterhorn kun je het beste een combinatiekaart kopen. De ritjes met de kabelbanen zijn niet goedkoop, maar je krijgt er gelukkig heel erg veel voor terug. Een onbetaalbare herinnering aan een magnifieke en onbeschrijfelijk mooie bergwereld.  Een bezoek aan Zermatt mag wat ons betreft absoluut zeker niet ontbreken tijdens een camperreis door Zwitserland .  
Lees verder…
Begin de camperreis in Zürich: op slechts 1,5 uur vliegen vanaf Amsterdam sta je in de moderne stad, gelegen in het noorden van Zwitserland . De stad staat bij veel toeristen in eerste instantie niet bekend vanwege de gebouwen of historie, maar vanwege haar inwoners: zij zouden namelijk de gelukkigste mensen ter wereld zijn. De stad kent de hoogste levensstandaard van de wereld en daardoor is deze stad tevens één van ’s werelds belangrijkste financiële centra. En dat merk je overal in de mooie oude stad. Het is er brandschoon en de historische gebouwen zijn geweldig goed onderhouden. Men koestert het verleden, is er erg trots op en dat is te zien wanneer je rondloopt door de oude binnenstad. Tussen de Zürichsee en de twee rivieren de Sihl en de Limmat ligt de grootste stad van Zwitserland echt te stralen.  OUDE BINNENSTAD De oude binnenstad zit vol historie en de prachtige pastel gekleurde gebouwen zijn werkelijk adembenemend. Slenter door de mooie straatjes met de winkeltjes en restaurants in de oude panden, met de klassieke uithangborden. De Altstadt van Zürich leent zich perfect voor een wandeling. Dit stadsdeel wordt ook wel ‘Dörfli’ genoemd door de lokale bevolking.  Met de besneeuwde bergtoppen van de Zwitserse Alpen op de achtergrond kun je heerlijk genieten van een traditionele raclette op een terras aan de rivier met zijn oude bruggetjes en vele zwanen. Dat is natuurlijk echt genieten tijdens je camperreis. Met meer dan 50 musea, ruim 95 kunstgalerieën, maar ook vele prachtige middeleeuwse panden en kerken is er alle gelegenheid om de kunstwereld en cultuur te bewonderen, tijdens een bezoek aan Zürich.  GROSSMUNSTER KERK Een herkenbaar symbool van de stad is de Grossmünster kerk, aan de oevers van de rivier de Limmat. Deze kerk staat zelfs bekend als één van de belangrijkste kerken van Zwitserland. Via 180 traptreden bereik je de top van de Karelstoren vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over de stad. Op heldere dagen kun je de toppen van de Alpen in de verte ook goed zien liggen.   Een andere manier om te genieten van het mooie uitzicht over de stad is het nemen van tram S10 naar de Uetliberg. Vanaf de top van deze berg heb je magnifiek uitzicht over de binnenstad en de omringende wijken. Op feestdagen die traditioneel afgesloten worden met vuurwerk, zoals de nationale feestdag van 1 augustus of Oud&Nieuw, kun je vanaf hier echt uniek het vuurwerk boven de stad zien knallen.  BAHNHOFSTRASSE Het oude treinstation van Zürich dateert uit 1871 en is niet alleen populair bij de toeristen, maar ook bij de lokale bevolking. Onder het station is een groot winkelcentrum gevestigd.  Hier kun je vaak net iets beter gaan shoppen dan aan de Bahnhofstrasse: een van de duurste winkelstraten ter wereld, met topmerken als Cartier, Louis Vuitton, Prada en Gucci.  De hoofdstraat van Zürich doorkruist het centrum en is zo’n 1,5 km lang.  GENIETEN VAN DE ZWITSERSE KEUKEN TIJDENS DE CAMPERREIS Heerlijk eten en lekker genieten van de Zwitserse keuken kan bijna nergens beter dan in Zürich. Een keuken die gevarieerd is met invloeden uit zowel de Franse, Duitse, Oostenrijkse en Italiaanse keuken. Er zijn ontelbaar veel restaurants te vinden in de stad en de meeste koks maken gebruik van lokale goederen. De prijs van het eten en drinken ligt natuurlijk wel flink hoger dan de prijs die we gewend zijn in Nederland, maar door de hoge kwaliteit vergeet je dat gelukkig snel. De meest beroemde traditionele Zwitserse gerechten zijn de raclette kaasfondue, aardappel rösti, Zwitserse chocolade en de Birchermuesli. Gegarandeerd genieten dus, in een van de sfeervolle restaurants in Zürich.  FONTEINEN Met ruim 1200 fonteinen in de stad heeft Zürich de meeste fonteinen ter wereld. Het bekendst is de pioniersfontein bij het centraal station. Deze fontein werd in 1889 gebouwd en op de fontein staat Alfred Escher, een oude spoorwegpionier. Een ideale manier om je als Nederlander te verplaatsen in de stad is natuurlijk per fiets. Via het Züri Rollt project kun je gratis een fiets huren op verschillende locaties in de stad. Een leuke manier om de stad verder te verkennen tijdens de camperreis. KAMPEREN MET DE CAMPER BIJ ZURICH  Bij een bezoek aan een (grote) stad is een goede verbinding vaak echt een pré. Aan het Züricher Meer ligt een goede camping, als uitvalbasis voor een bezoek aan Zürich. Camping Fischers Fritz is een druk bezochte camping met goede faciliteiten. Vanaf de camping kun je met een buslijn naar het centrum reizen. Wanneer je langs het meer wandelt ben je in een uur in het stadscentrum en kun je bovendien genieten van het uitzicht.   
Lees verder…
In het kanton Graubünden ligt het oudste park van de Alpen, het Zwitserse Nationale Park, in het Duits ook wel het Schweizerischer Nationalpark genoemd. In 1914 werd het relatief onbekende prachtige park opgericht en juist daarin ligt zijn grootste charme. Het is er zelden heel erg druk en dat maakt een bezoek tijdens de camperreis echt de moeite waard. WANDELPADEN SCHWEIZERISCHER NATIONALPARK Het park is meer dan 170 km2 groot en kent bijna 80 km aan aangelegde wandelpaden. Tijdens de vele wandelingen kun je niet alleen optimaal genieten van het uitzicht op de bergen en de gletsjers, maar ook zijn er veel wilde dieren te spotten zoals gemzen, steenbokken en edelherten. Er zijn maar liefst 21 wandelroutes in het park beschikbaar. De flora en fauna probeert men in het park erg goed te beschermen. Het is dan ook ten strengste verboden om de wandelpaden te verlaten.  Vanwege de hogere ligging kan er op sommige wandelingen tot ongeveer eind juni nog sneeuw liggen.  PER CAMPER DOOR HET ZWITSERSE NATIONALE PARK Niet alleen te voet is het park goed te bezichtigen. Ook met de camper kun je het park voor een deel goed bewonderen. Via de Ofenpass, die dwars door het park loopt, kun je een prachtige route rijden. Van Val Müstair naar Engadin loopt een groot deel van de pas, via de westelijke zijde, door het Zwitserse Nationale Park.  De pas kronkelt mooi door het bergdal met zijn rijke bossen tot aan de boomgrens boven op het hoogstgelegen punt. Je kunt verschillende stops maken op de route, vanwaar je diverse wandelingen kunt maken. Op de parkeerplaatsen en uitkijkpunten heb je een geweldig uitzicht over het gebied en het nationaalpark.  NATUURLIJKE BRONNEN Op verschillende plaatsen in het park kom je natuurlijke bronnen tegen, zoals de Sotsass-, Vi- en Sfondrazbron. Alle bronnen hebben een unieke samenstelling, waarbij de gehaltes van bijvoorbeeld calcium, ijzer, magnesium en andere mineralen van elkaar kunnen verschillen en dat zorgt heel bijzonder voor een eigen smaak.  Op veel pleintjes in de dorpjes zie je kraantjes met het verse en koele bronwater. Vooral in het plaatsje Scuol kun je overal de unieke smaken proeven. Zo kun je zelf goed het verschil merken wanneer er veel of weinig ijzer in het water zit.
Lees verder…
<
3 / 3